Het weer in het weekend: Zaterdag winterse buien, zondag meer zon

Foto van auteur

Diezerpoortenplas
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag komen vanuit het noordwesten buien op Zwolle af. Het zijn winterse types, afkomstig vanaf de Noordzee. Sommige ontstaan spontaan boven land. Tussen de buienwolken, die verticaal flink kunnen uitgroeien, schijnt de zon.

Uit de buien valt behalve regen mogelijk ook hagel of natte sneeuw. Rond het middaguur kun je de actiefste buien verwachten, met kans op windstoten. Er zit vaart in de buien, ze blijven niet lang op dezelfde plek boven de stad hangen. De maximumtemperatuur is ongeveer 9 graden, maar tijdens een bui dipt het kwik een aantal graden. Er staat een matige wind, kracht 3, uit het noordwesten. Ook in de avond kan nog een bui op Zwolle afkoersen. In de nacht naar zondag zakt de buiigheid in.

Het buiengebeuren op zaterdag wordt gestuurd door een lagedrukgebied boven Scandinavië. Zondag bouwt vanuit het westen hogedruk op. De aanvoer van lucht is nog steeds uit het noordwesten, maar de neiging tot buien wordt onderdrukt.

Toch kan een droge zondag niet beloofd worden. Een enkel buitje blijft mogelijk. De zon krijgt wel meer ruimte, zodat het weer goed oogt. De temperatuur valt echter tegen. In de vroege ochtend is het op neushoogte slechts weinig boven nul. Op de grond daalt de temperatuur op een open plek in de stad wellicht een tikje onder vriespunt. In de middag wordt 10 graden net niet gehaald.

Maandag stijgt de temperatuur na een frisse nacht naar ongeveer 14 graden. Het is droog en de zon doet het goed boven Zwolle. Dinsdag schuift sluierbewolking over. De wind is radicaal gedraaid en komt uit het zuidoosten, wat meteen dikke temperatuurwinst oplevert: 18 tot 20 graden in de stad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)