Voorbeschouwing PEC Zwolle – AZ

Foto van auteur

Zwolle – PEC Zwolle ontvangt zondagavond AZ in speelronde 29 van de Eredivisie. Om 20.00 uur gaan de Zwollenaren beginnen aan het treffen met de huidige nummer 4 van de ranglijst. De Alkmaarders hebben drie punten achterstand op nummer 3 Feyenoord en staan in punten gelijk met nummer 5 FC Twente.

Voor PEC Zwolle is de realiteit heel anders. Na de verloren IJsselderby staat het nog altijd laatste in de Eredivisie. De komende weken zal blijken of de ploeg van trainer/coach Dick Schreuder zich nog een keer kan oprichten om richting plek zestien te gaan. Dat dat met het huidige programma een zware opdracht is staat vast, maar de heenwedstrijd tegen AZ moet ook vertrouwen geven.

Toen speelde PEC Zwolle zeker voor rust een sterke partij en kwam het zelfs met 2-0 voor. Mees de Wit wist twee keer met hoofd te scoren, maar die marge bleek niet voldoende voor een overwinning. Nog voor de thee kwam AZ langszij en in de tweede helft scoorden de Noord-Hollanders nogmaals waardoor het duel in 3-2 eindigde.

Wat de Zwolse burger ook moed geeft zijn de eerder gespeelde wedstrijden tegen clubs uit de bovenste regionen van de Eredivisie. Immers bood PEC Zwolle ook in de duels tegen Feyenoord (t), FC Twente (u) en PSV (u) goed tegenstand en deed het vooral zichzelf tekort. Tegen Feyenoord zag het na rust een voorsprong verdampen, eerder dit seizoen in Eindhoven ging het in de slotfase mis en uit bij FC Twente speelde PEC Zwolle een ijzersterke tweede helft. Maar ook in Enschede viel de belangrijke treffer niet, net als afgelopen zondag toen de lat en paal een Zwolse voorsprong in de weg stonden.

AZ pakte vorige week zaterdag de draad weer op tegen Vitesse. Het was namelijk al weer even geleden dat AZ succes had. Op 6 maart werd uit bij N.E.C. Nijmegen voor het laatst gewonnen, waarna het in de achtste finale van de Conference League verloor bij het Noorse FK Bodø/Glimt (2-1). Daarna ging het thuis nog eens onderuit tegen FC Twente (0-1) en werd het die donderdag daarop in de verlenging uitgeschakeld door Bodø/Glimt. Die zondag kon op bezoek bij Willem II maar ternauwernood een nederlaag worden afgewend (2-2). Tegen Vitesse werd de rug gerecht en verdiend met 3-1 gewonnen. Jesper Karlsson, waar sinds zijn komst in 2020 geen trainer omheen kan, scoorde ook nu weer. Met achttien doelpunten en tien assists in 41 wedstrijden (alle competities) lijkt de Zweedse vleugelflitser deze zomer niet te behouden voor AZ. Wie Karlsson wil kopen kan dan overigens diep in de buidel tasten, want het contract werd eind vorig jaar opengebroken en verlengd tot medio 2026.

Vooruitblik Dick Schreuder: ,,De eerste twee dagen deze week waren anders dan gebruikelijk. De jongens hadden last van de nederlaag. Hier hebben we goed met elkaar over gesproken en daarna de draad opgepakt richting zondag. De kunst is om terug te grijpen naar het goede gevoel. Er zijn nog achttien punten te verdelen en er gaat nog van alles gebeuren onderweg. We hebben daarbij wat andere gedachtes richting de laatste serie wedstrijden.”

Arbitrage

Allard Lindhout is de scheidsrechter bij het duel dat om 20.00 uur begint. Assistent-scheidsrechters zijn Charl Schaap en Roy de Nas. Official is Martijn Vos. De VAR in Zeist is Sam Dröge, bijgestaan door Bas van Dongen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)