Flinke straf dreigt voor dronken timmerman na veroorzaken ernstig ongeval

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Een 49-jarige timmerman uit Dalfsen sloeg vorig jaar, op 28 september, de plank flink mis in Zwolle. Met een flinke slok op stapte hij op zijn snorscooter om wiet te kopen. Op de terugweg naar huis veroorzaakte hij een ongeval op de Wipstrikkerallee. Een vrouw raakte ernstig gewond en heeft tot op de dag van vandaag last van de gevolgen. Maandag moest de Dalfsenaar zich verantwoorden voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank.

De timmerman kan zich helemaal niets meer herinneren van het ongeval. “Ik heb er een hersenschudding aan overgehouden en weet het echt niet meer,” verklaart de man. “Vandaar dat ik ook geen advocaat heb omdat de feiten er zijn.” De Dalfsenaar worstelde in het verleden met een alcoholverslaving. Hij is hiervoor in behandeling geweest. Ook kampt de man met psychische problemen. Lange tijd lukt het hem om samen met behandelaars en familie de problemen de baas te blijven. In de laatste week van september vorig jaar gaat het echter mis. De timmerman ligt met griep thuis op bed. “De muren begonnen op me af te komen in huis,” vertelt hij de rechters. Hij besluit uiteindelijk om een fles jenever te kopen op de dag voor het ongeval. Ook rookt hij die avond een joint.

De volgende ochtend grijpt hij de fles en stapt even later op zijn scooter. Rond kwart over twaalf ’s middags rijdt hij, richting Dalfsen, over het fietspad langs de Wipstrikkerallee. Nabij de Herenweg moet hij de rijbaan oversteken om verder over het fietspad te kunnen rijden. Op dat moment komt er een vrouw op een elektrische fiets aan. “Ik zag een scooter van links hard komen aan rijden,” verklaart de vrouw. “Hij kwam wijd door de bocht en frontaal op me af.” De timmerman knalde op de fietsster. Door de klap raakten beiden gewond.

Toen de Dalfsenaar in het ziekenhuis weer bij zijn positieven kwam stonden er twee agenten aan zijn bed. Hij stemde in met een bloedonderzoek. Daaruit bleek dat hij te veel had gedronken, bijna vier keer de toegestane limiet om nog te mogen rijden. Later die dag wordt hij ontslagen uit het ziekenhuis. Thuis aangekomen ontdekt hij de aangebroken fles jenever.

Zijn slachtoffer had minder geluk. Haar heup bleek te zijn gebroken. Chirurgen hebben de kapotte heup met schroeven gerepareerd. Vijf dagen later mocht ze het ziekenhuis weer verlaten. “Elke dag leeft ze met pijn,” zegt de zus van het slachtoffer. “Waarschijnlijk moet ze nog een keer geopereerd worden en krijgt ze een nieuwe heup.” De gevolgen zijn groot voor de vrouw. “Ze kan haar werk in een zorginstelling niet meer doen, ze slaapt slecht en heeft hulp nodig bij haar huishouding.” Het slachtoffer is ook boos op de timmerman. “Ik neem hem het meest kwalijk dat hij onder invloed verkeerde. Hij heeft mijn leven op de kop gezet.”

De timmerman is zichtbaar onder indruk van het verhaal van zijn slachtoffer. “Ik voel me verschrikkelijk schuldig en heb er veel spijt van,” aldus de Dalfsenaar. “Ik sta ermee op en ga ermee naar bed.” Ook heeft hij zelf al maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. “Ik heb flink op mijn donder gehad van mijn werkgever en familie.” Sinds het ongeval is het hem gelukt om van de drank af te blijven. Ook heeft geen alcohol meer in huis.

De jongste rechter wil nog weten waar de grieperige timmerman heen is geweest op de dag van het ongeluk. “Ik weet het echt niet meer maar de politie heeft een zakje wiet gevonden in mijn snorfiets. Ik moet dan wel naar de coffeeshop zijn geweest. De plek waar het gebeurde is ook op de route die ik neem als ik vanaf de coffeeshop naar huis rijd.”

De officier van justitie vindt dat een flinke straf op zijn plaats is. Een taakstraf van honderdveertig uur en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van achttien maanden. De rechtbank doet uitspraak over veertien dagen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)