Zwolle – Een 54-jarige Zwollenaar is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur voor het beledigen van voormalig wethouder Klaas Sloots en een ambtenaar van de gemeente Zwolle.
Het begon met een klacht over iemand die volgens de Zwollenaar ten onrechte een uitkering had gekregen. De klachtencoördinator van de gemeente beoordeelde de klacht als niet-ontvankelijk. De Zwollenaar liet het er niet bij zitten en bestookte de ambtenaar met emails.
Hij betichtte de ambtenaar van plichtsverzuim, valsheid in geschrifte en fraude. Klaas Sloots bleef ook niet buiten schot. Volgens de Zwollenaar werden de misdrijven gepleegd onder leiding van de wethouder.
Vanaf 1 januari 2019 tot half oktober 2020 stuurde de Zwollenaar emails met de klacht en de beschuldigen aan een eindeloze reeks instanties en raadsleden. Het bleef niet beperkt tot Zwolle, ook de Rijksrecherche en raadsleden van de gemeente Oldebroek werden gemaild. De Zwollenaar zocht ook de openbaarheid door op Facebook en Twitter de klachtencoördinator en de wethouder te beschuldigen van fraude, plichtsverzuim en valsheid in geschrifte. De gevolgen voor de wethouder en de ambtenaar waren groot. Overal waar ze beroepsmatig kwamen moesten ze tekst en uitleg geven over wat er aan de hand was.
De Zwollenaar was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Dit tot groot ongenoegen van de rechter. “Hij heeft geweigerd om iets te verklaren bij de politie en is hier de eerste keer ook niet geweest toen de zaak is aangehouden.” De officier van justitie geeft aan dat hij veel kritische vragen had willen stellen. “Desondanks wil ik dat de zitting doorgaat ook omdat de slachtoffers na lange tijd recht hebben op duidelijkheid.” Tijdens de zitting wordt duidelijk dat de man een goede bekende is van justitie. Hij is minstens vijf keer veroordeeld voor beledigingen en lokaalvredebreuk. Iedere keer kreeg hij er een geldboete voor.
Het Openbaar Ministerie heeft als richtlijn dat er een geldboete wordt gegeven voor deze vergrijpen. Echter is de officier het nu niet meer van plan. “De beide slachtoffers hebben zeer veel geduld gehad terwijl meneer bezig was met een langdurige missie en hij niet van ophouden wist.” De officier heeft ook een boodschap voor de advocaat van de Zwollenaar. “Ik wil dat u hem duidelijk maakt dat het gedaan moet zijn met zijn gedrag.” De officier vindt dat de man niets geleerd heeft van geldboetes voor soortgelijke overtredingen in het verleden. “Ik vind dan ook dat een forse taakstraf op zijn plek is.”
De advocaat gaat voor vrijspraak. Volgens de raadsman was het nooit de bedoeling van zijn cliënt om iemand te beledigen. “Zijn doel was een klacht indienen.” Ook vraagt hij de rechter om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de Zwollenaar. De man kampt met depressieve klachten en is onder bewind gesteld.
De politierechter wil echter niets weten van vrijspraak. “Ik vind het uitermate ernstig als ambtenaren zo lang en op die manier behandeld worden,” zegt de rechter. “Dit is ongehoord.” De rechter steekt ook niet onder stoelen of banken wat hij vindt van de eis van justitie. “Ik vind eis eigenlijk te matig,” aldus de politierechter. “Ik had een hogere straf in gedachte maar gelet op de persoonlijke omstandigheden ga ik mee met de eis van de officier.”
De Zwollenaar krijgt een taakstraf opgelegd van tachtig uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
60 uur van de 80 zijn voorwaardelijk. Dan blijven er dus concreet 20 over. Dat is 3 dagen werken als ‘forse taakstraf’. Als de dader dan wel komt opdagen. Kunnen ze niet iets verzinnen wat echt pijn doet? Sluit 6 maanden zijn internet af, ofzo.