Gemeente schiet gedupeerde wijkcentra te hulp

Foto van auteur

Zwolle – Met een financiële tegemoetkoming van 77.000 euro wil het college van B & W Zwolse wijkcentra te hulp schieten.

Door corona zijn die in financiële problemen gekomen. De centra moesten interen op hun reserves en dreigden noodzakelijk onderhoud op de lange baan te moeten schuiven. Het college hecht juist veel waarde aan de wijkcentra, omdat ze een belangrijke rol spelen in sterke en sociale wijken.

Doordat veel bijeenkomsten in coronatijd werden afgeblazen, vielen de inkomsten voor de wijkcentra terug. De kosten bleven echter gelijk, of liepen zelfs op omdat coronamaatregelen moesten worden getroffen, zoals de 1,5 meter-maatregel. De financiële tegenslag was soms zo groot dat het voortbestaan van wijkcentra onder druk kwam te staan.

Sociale basis
“Wijkcentra spelen juist een belangrijke rol in de sterke sociale basis”, zegt verantwoordelijk wethouder Michiel van Willigen. “Net als bijvoorbeeld sport, bibliotheken en scholen, helpen wijkcentra bij zorg en participatie voor inwoners in hun dagelijkse omgeving. Vaak is doorverwijzing naar duurdere specialistische zorg dan minder nodig.”

Steunpakket
Het college heeft nu een tijdelijke regeling gemaakt om tegemoet te komen in de tekorten en een voorstel hierover aan de gemeenteraad voorgelegd. Het geld daarvoor komt uit het corona-steunpakket van het Rijk voor buurt- en dorpshuizen.