Regen deert Festival Het Tussenland niet na drie zonnige, overvolle dagen

Foto: Zwolle Unlimited

Zwolle – Dansen in de regen op de guerrilla-brass van de stomende zevenmansformatie Baron. Waar niemand eerste Pinksterdag om elf uur ’s avonds in de stromende regen nog had verwacht dat er publiek zou zijn, eindigde Festival Het Tussenland aan het Ter Pelkwijkpark in Zwolle in een wild gedanste finale met kletsnatte uitgelaten toehoorders.

Het was het energieke slotstuk van een daverend succesvolle editie van dit evenement waar zoveel Zwollenaren jaarlijks naar uitkijken. Duizenden bezoekers genoten afgelopen weekeinde van top-circustheater, internationaal verteltheater en muziek uit alle windstreken.

Ouders met jonge kinderen doken in de middagen bij honderden het kindergedeelte van Tussenland in, dat bestond uit het Eiland van de Aap met het menselijk kanon, levend tafelvoetbal, klimmuur en zeepglijbaan en uit kinderfestival Nemia, een speelparadijs gebaseerd op de zee; met zandbakken, knutselen, schminken en vele kindervoorstellingen, georganiseerd door de leerlingen van Onderwijsroute &Jij uit Zwolle.

Ontroeren, samenbrengen en tot nadenken stemmen

Op het rustig gelegen storytellingveld genoot het publiek in twee nomadententen en op het kleine eilandje aldaar van verhalenvertellers uit Engeland en Schotland, maar ook uit Zwolle en de rest van Nederland. Met Indiase orale overleveringen op een urban backbeat via een silent discosysteem tot de hervertelling van één van de oudste mythes ter wereld. Van dwazenverhalen uit de hele wereld en historische verhalen over Zwolle tot een verhaal over het getto van Warschau in 1939. Het waren de uiteenlopende antwoorden op de centrale vraag die de artistieke leiding van dit festival zichzelf en de artiesten stelde: welke verhalen moeten er verteld worden in deze tijd, na deze jaren; welke verhalen hebben we nu nodig? Om de circuspiste op het hoofdveld zat het geregeld aan vier zijden stampvol met bezoekers die genoten van trapezeacts, partneracrobatiek en slapstick van grote klasse. Ook in het centrum van de stad programmeerde de organisatie een aantal circus- en straattheater acts, zoals de huizenhoge vogeldino’s en de wandelende ogen van Close-Act en de politieagenten, en piloot met heus vliegtuig van Actic. Het zorgde voor de verbindende factor tussen binnenstad en festivallocatie aan het Ter Pelkwijkpark.

Duurzaamheidsdenken ook doorgevoerd in voedselaanbod

Waar verhalen, muziek en circus het voedsel voor de ziel vormden, werden de smaakpapillen gestreeld met Food&Principles; eetkraampjes en foodtrucks die ‘eten met een verhaal’ verkochten; duurzaam en lokaal geproduceerd, met oog voor het welzijn van medewerkers, dieren, klanten en planten. Van polderfriet en saucijzenbroodjes gemaakt met insectenmeel tot pannenkoeken van uitsluitend lokale eieren, mail en melk tot vegan shoarma, hapjes van het Syrische restaurant Dima en Slow Food en Slow Drinks uit de regio.

Kunst als eerste levensbehoefte

Als het ene volk een ander volk wil overheersen, is het eerste wat de machthebbers doorgaans doen: taal, cultuur, kunst en relikwieën verbieden. De voorbeelden daarvan zijn legio in de geschiedenis, zelfs heden ten dage zien we dit nog gebeuren. In China worden de Oeigoeren ‘heropgevoed’ door hun eigen cultuur, taal en geloof te moeten afzweren. “Kunst en cultuur geven ons identiteit. En ze geven ruimte voor een kritische noot. En ook het samen genieten van kunst en cultuur hebben we broodnodig”, zegt festivaldirecteur Rob Bults. “Dat hebben we de afgelopen twee jaren tijdens de lockdown wel kunnen ervaren. Kunst is een perfecte verbinder en trouwens ook een perfect leermiddel”. Hij refereert daarmee aan de vierduizend scholieren die afgelopen week door zijn organisatie op het festivalterrein van Tussenland werden ontvangen in het kader van Cultuureducatiefestival Woest, van Stadkamer. “Duizenden scholieren hebben we laten leren via kunst en beweging. Dat gaat honderd keer sneller, honderd keer beter en met honderd keer meer plezier dan een straight forward les in een klaslokaal.”

Foto's 3
Regen deert Festival Het Tussenland niet na drie zonnige, overvolle dagen - Foto: Zwolle Unlimited
Foto: Zwolle Unlimited
Regen deert Festival Het Tussenland niet na drie zonnige, overvolle dagen - Foto: Zwolle Unlimited
Foto: Zwolle Unlimited
Regen deert Festival Het Tussenland niet na drie zonnige, overvolle dagen - Foto: Zwolle Unlimited
Foto: Zwolle Unlimited

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)