Zwolle – Het groeiseizoen van de Japanse duizendknoop is begonnen. Om de plant terug te dringen zijn de gemeente Zwolle en ROVA weer begonnen met de jaarlijkse bestrijding.
De Zwolse aanpak bestaat voor het grootste deel uit het afgraven en verwijderen van de plant met wortel en al. In de jaren daarna worden de plekken herhaaldelijk geïnspecteerd door medewerkers van ROVA, die eventueel nieuw opkomende plantjes direct verwijderen. Met deze aanpak is de Japanse duizendknoop inmiddels op 37 locaties in Zwolle succesvol bestreden, zo meldt de gemeente. Dit jaar wordt de aanpak voortgezet.
Om de Japanse duizendknoop te bestrijden, worden de locaties in Zwolle omgewoeld met een kleine graafmachine. Bij kleigrond worden de wortels daarna met de hand verwijderd en bij zandbodem worden de wortels uit de grond gezeefd. Uit eerdere ervaringen blijkt dat deze methode het meest effectief is tegen zo laag mogelijke kosten.
Omdat de Japanse duizendknoop zeer snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt, is het nodig om de plant met wortel en al te verwijderen. “De medewerkers van ROVA zorgen dat de wortels worden uitgegraven. Door dit te blijven herhalen, raakt de duizendknoop uitgeput en zal deze uiteindelijk helemaal verdwijnen,” zegt Erik Bakker, Adviseur Groen bij gemeente Zwolle. “Met de aanpak hebben we inmiddels 37 plekken schoon gekregen. Toch blijven we deze plekken goed volgen om te zien of er eventueel toch nog iets opkomt.”
Bij deze vorm van bestrijding is nazorg heel belangrijk. “We blijven de locaties waar de Japanse duizendknoop is bestreden volgens een strakke planning meerdere jaren controleren. Dit is belangrijk omdat kleine afgebroken stukjes wortels weer kunnen uitlopen. Kleine opkomende plantjes worden met hand uitgestoken,” zegt Roelof Orsel, Toezichthouder kwaliteit Beheer Buitenruimte bij ROVA.
Op locaties waar de plant moeilijk afgegraven kan worden, bijvoorbeeld taluds, wordt elektrocutie toegepast. Bij deze methode wordt de plant onder stroom gezet met zo’n 3000 volt, waardoor de plant wordt gekookt en kapotgaat. “Ook doen we soms proeven om experimentele bestrijdingsmethoden te testen. Voorop staat dat we de plant in de openbare ruimte bestrijden zonder chemische middelen,” aldus Richard van der Sligte, directievoerder Groen bij de gemeente Zwolle.
De plant staat niet alleen in de buitenruimte. Inwoners kunnen de plant ook in de tuin hebben staan. Wanneer Zwollenaren zelf een Japanse duizendknoop in de tuin hebben, is het advies van de gemeente om deze met wortel en al te verwijderen en bij het restafval te doen. Deze plant moet niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden.