PEC-hooligan krijgt flinke straf voor rellen na IJsselderby en doet afstand van voetbal

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De politierechter in Zwolle stak niet onder stoelen of banken wat hij vindt van het extreme geweld tegen politieagenten. “Als je ziet wat er gebeurde bij het huis van minister Van der Wal en hoe er tijdens de coronamaatregelen geweld gebruikt wordt tegen de politie …. dit moet afgelopen zijn.”

Dat het ook geldt voor hooligans ondervond de 35-jarige Niels L. donderdag aan den lijve. Hij moest zich verantwoorden voor de rellen bij het supportershome van PEC Zwolle na afloop van de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles op zondag 4 april. Na de nederlaag tegen de eredivisionist uit Deventer ging het goed mis bij het supportershome van de Zwollenaren.

Het honk zat bomvol en buiten stond een flinke meute leden van de harde kern. De Mobiele Eenheid omsingelde de groep om te voorkomen dat ze via Be Quick naar het uitvak zouden gaan. De politie stelt dat zij niet het idee hadden dat de beheerders van het supportershome uit waren op de-escalatie. Daarom werd een speciale aanhoudingseenheid van de politie Oost-Nederland opgetrommeld om een fuik te maken waardoor alle supporters één voor één het supportershome moesten verlaten.

Niels L. maakte deel uit van deze groep. Op foto’s en videobeelden is te zien dat hij vooraan staat en uitdagende armbewegingen maakt. Ook wordt hij verdacht van het spugen naar een hondengeleider en het gooien van een bierblikje. “Ik heb niets gegooid en ook niet gespuugd,” beweert de Zwollenaar. “Spugen naar agenten vindt ik zo min.” Volgens hem klopt het wel dat de agenten iets hebben gezien maar dat kwam omdat hij een duw in zijn rug kreeg. “Daardoor is er wat speeksel uit mijn mond gevallen.”

Op de bodycam-beelden van de hondengeleider is te zien dat Niels L. wegloopt en dan weer terugkeert. “U staat weer pontificaal vooraan. Waarom gaat u niet gewoon naar huis.” zegt de politierechter. “Dat mocht niet van de politie,” is het antwoord. Vanuit de groep wordt zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Een agent raakt hierdoor gewond en moet ter controle naar het ziekenhuis. Op de beelden is niet te zien dat L. met vuurwerk gooit of met een blik bier.

De officier van justitie vindt dat de beelden voldoende bewijzen dat L. naar de politie spuugt en dat hij zich intimiderend gedraagt. “Dat kan gewoon niet.” Ook verwijt ze hem telkens vooraan te staan terwijl er voldoende ruimte was om binnen het politiekordon naar achteren te gaan. “Uw rol is echt kwalijk.” De openbaar aanklager eist een voorwaardelijke gevangenisstraf met aftrek van drie dagen voorarrest en een taakstraf van 150 uur. Dit alles met een proeftijd van twee jaar.

De advocaat van L. vindt het bewijs onvoldoende. Niels L. zou zijn herkend aan onder meer zijn kleding. “Hij droeg een donkere jas met lichtblauwe spijkerbroek. Dat droegen ze allemaal. Het lijkt wel of ze het zo afspreken.” De advocaat gaat dan ook voor vrijspraak. Niels L. hoort het gelaten aan. “Als ik wat gedaan heb moet ik er voor boeten,” zegt hij als hij het laatste woord krijgt. “Ik zal het nooit meer doen omdat ik afstand doe van voetbal. Ik wil er gewoon voor mijn gezin zijn.”

De politierechter spreekt de ex-hooligan toe voor hij vonnis wijst. “Ik begrijp helemaal niets van de vijandigheid en rivaliteit bij voetbal. Het hoort plezier voor mannen, vrouwen en kinderen te zijn.” De politierechter vindt bewezen dat Niels L. naar de agenten spuugde. Omdat hij deel uitmaakte van een groep die het openlijke geweld pleegde is hij strafbaar. “Ik zal niet alles op u afrekenen maar ik vind dat er keihard tegen supportersgeweld moet worden opgetreden.” Hij veroordeelt L. tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van veertien dagen en een taakstraf van tachtig uur.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)