Zwolse modevakopleiding Project OOST& heeft zes geslaagden

Foto van auteur

Geslaagden OOST& 2021-2022

Zwolle – Erkend kleermaker, designer en docente Karin van Oosten startte in september 2020 met een bijzonder project: Project OOST&. Dit is een modevakopleiding op mbo-niveau voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Deze zomer levert de Zwolse opleiding zes geslaagden af: twee medewerkers naaiatelier en vier allround maatkleermakers. Project OOST& is een opleiding op mbo-niveau: in een jaar tijd worden de studenten klaargestoomd voor een baan als medewerker naaiatelier. In dat jaar krijgen ze textielwarenkennis, leren ze patroontekenen en omgaan met een naaimachine. Maar ook hoe ze een cv opstellen en zichzelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

Na een officieel examen krijgen de deelnemers het diploma medewerker naaiatelier. Met dat diploma mogen de studenten door naar het tweede jaar waarin ze klaargestoomd worden voor een baan als kleermaker.

Alle deelnemers aan Project OOST& hebben om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door een burn-out of omdat ze wachten op een verblijfsvergunning. Bij Project OOST& zijn ze welkom om het vak te leren.

Karin: “Het zijn mensen met verschillende achtergronden en leeftijden, maar doordat ze elkaar elke dag zien in ons atelier in Dieze-Oost en aan dezelfde projecten werken, ontstaat er een veilige, prettige omgeving. Alleen dat is al heel waardevol voor veel van de studenten: een ritme, een rustige plek en een doel om aan te werken.

”De geslaagden zijn klaar voor een baan bij bijvoorbeeld bruidsmodezaken, beddenfabrikanten en gordijnateliers. “Maar een aantal geslaagden komt bij mij werken,” vertelt Karin. “Als ondersteuning bij de deeltijdopleidingen- en cursussen die we hier geven, maar ook in ons nieuwe herstelatelier. Binnenkort kan heel Zwolle bij ons kapotte kleding laten repareren en vermaken.” En er zijn meer plannen: Karin en haar team gaan van bestaande kleding en nieuwe stoffen ook compleet nieuwe ontwerpen maken.

Project OOST& is mede mogelijk door subsidie van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Karin: “Dat is heel fijn, want dat zorgt ervoor dat kosten geen obstakel zijn om mee te doen.” Er zijn nog plekken vrij voor het komende jaar. Deelnemers hoeven geen ervaring achter de naaimachine te hebben, leergierigheid en passie voor het ambacht van kleding maken zijn wel belangrijk.

Foto's 3
Examenrok
Examenrok
Detailfoto examenrok
Detailfoto examenrok
Geslaagden OOST& 2021-2022
Geslaagden OOST& 2021-2022