Waterschap waarschuwt voor blauwalg

Foto van auteur

Blauwalg
Foto: WDODelta

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) waarschuwt dat blauwalg in het opwarmende water van vijvers en plassen tot bloei kan komen. Door het warme weer stijgt de watertemperatuur.

Blauwalg kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Het waterschap raadt aan contact met water waarop blauwalg drijft te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren, zoals honden die erin zwemmen of ervan drinken. Blauwalgenbloei is meestal vrij snel te zien, aldus het waterschap. Het water ziet er niet meer helder uit doordat er een blauw-groen laagje op drijft.

WDODelta: “Deze drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit kunnen giftige stoffen vrijkomen die gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn.
Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand, ondiep water stijgt de watertemperatuur het snelst.”

Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf, aldus het waterschap. Dit gebeurt wanneer de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.

Het waterschap adviseert om alleen een verfrissende duik te nemen in officieel aangewezen zwemplassen. Hier wordt onder meer gelet op blauwalg, troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën in voorkomt.

De waterkwaliteit van de officiële zwemwateren in Nederland is te bekijken op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)