Waterschap start controle waterkwaliteit zwemplassen

Foto: WDODelta

Het seizoen voor zwemmen in buitenwater is op 1 mei begonnen. Reden voor WDODelta om de waterkwaliteit van zwemplassen weer in de gaten te houden.

De zwemlocaties waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd door het waterschap zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. Waterlaboratorium Aqualysis verzorgt de monstername en analyse. Zij bekijken tot 1 oktober of de kwaliteit van het water voldoet aan de wettelijke normen en richtlijnen. Onder meer wordt gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water.

Verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën krijgt speciale aandacht. De aanwezigheid van blauwalgen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Door het warme weer en de droge periode neemt de kans op blauwalg in de zomermaanden weer toe, aldus WDODelta. Dit heeft te maken met de stijgende temperatuur van het water in sloten, vijvers en plassen. Warmte is gunstig voor groei van de blauwalg, die ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het waterschap adviseert om contact met water waarin blauwalg voorkomt te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren, zoals honden die erin zwemmen of ervan drinken.

Het waterschap adviseert uitsluitend in wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. De waterkwaliteit van deze zwemwateren kun je vinden op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App. Deze is te downloaden in de stores van Android en Apple. Hier is te vinden waar je in de buurt kunt zwemmen en andere handige informatie over voorzieningen bij de zwemlocaties.

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon van de provincie Overijssel op 038 – 42 52 423.

Foto 1
Waterschap start controle waterkwaliteit zwemplassen - Foto: WDODelta
Foto: WDODelta

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)