Intocht Stadsprins Kobus I

Zwolle – Prins Kobus I is rond de klok van 10.15 uur op het station van Zwolle gearriveerd. Na een recordpoging dubbeldekspolonaise in de trein werd hij door honderden Sassendonkers feestelijk onthaald.

Na de plichtplegingen vertrok een feestelijke stoet naar het centrum van Zwolle  Voordat hij de binnenstad binnentrok, wachtte carnavalsgroep de Mömmerië de Prins op op de Nieuwe Havenbrug. Prins Kobus maakt zelf onderdeel uit van de Mömmerië en is andere jaren de ceremoniemeester. Daar vond voor en met de Stadsprins het tradiotionele Brugspektakel plaats. Elk jaar heeft dit een thema wat verbonden is met de Stadsprins. Het thema was dit keer Polen, omdat Kobus I in het dagelijks leven werkzaam is bij een uitzendburo dat veel zaken doet met Polen.  Kobus I moest stukadoren, een boom doorzagen en werd boven het publiek rondgehangen. Na dit Brugspektakel ging de stoet naar het stadhuis, waar de sleutel van Zwolle in ontvangst genomen werd.


Station Zwolle verandert in Station Sassendonk…

Meer nieuws en foto’s via ‘Lees verder’…


Een zichtbaar geëmotioneerde Kobus I…



 

Historie

Een goede gewoonte van de NS die aan het einde van de jaren zestig is ingezet, wordt vastgehouden tot op de dag van vandaag: de Prins de Eileuvers, en daarmee de Stadsprins, arriveert op carnavalszaterdag met de trein in Sassendonk. De NS heeft er altijd werk van gemaakt, de Hoogheid in een zo fraai of gek mogelijk treinstel op het station in Sassendonk te laten aankomen.

Sinds de oprichting van het GCV ( nu geheten GCO) kwamen er steeds meer verenigingen naar het station om de Prins in de stad te verwelkomen. Na de eerste dronk in Sassendonk gaat de Hoogheid op zijn wagen in optocht naar het Stadhuis. In 1983 werd het prinselijk gezelschap voor het eerst door de Ochtenbloazers op de Nieuwe Havenbrug tegengehouden. Zij hadden slagbomen geplaatst en als men deze “Doewane”wilde paseren, diende men eerst een paspoort van ’t Zottenriek Sassendonk in ontvangst te nemen.

Het spel Wie van de Drie (Prinsen), een “wandelend buffet” en de soldaten van Corné vormden andere thema’s bij het jaarlijkse brugspektakel. Het werd dus een gewoonte dat de Prins op grootste wijze welkom werd geheten binnen de stadsgrachten. In het draaiboek stond steevast, dat de stadssleutel om 11.11 uur aan hem moestworden overhandigd, maar dat tijdstip is nog nooit gehaald. Tegenwoordig wordt het brugspektakel verzorgd door de Mömmerië, dezelfde groep die ook het jaarlijkse carnavalsconcert organiseert.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Intocht Stadsprins Kobus I”

  1. Zal wel druk zijn in het centrum. Ik heb uitzicht op het fietspad naar Assendorp, af en aan van carnavalgangers. En het immer lege parkeerterrein hier staat ook ineens bomvol.

Reacties zijn gesloten.