Het weer: Wolkenvelden en warmte

Foto van auteur

Koggelaan

Zwolle – Dinsdag is het warmer in Zwolle dan maandag. De verwachte maximumtemperatuur in de stad is ongeveer 28 graden. Die waarde wordt aan het eind van de middag bereikt. ‘s Morgens vroeg is de minimumtemperatuur zo’n 13 graden.

De zomerwarmte wordt natuurlijk behaald met behulp zonneschijn. Deze wordt soms gedempt door wolkenvelden op hoogte. In de middag zijn de wolken tijdelijk dikker en zouden er heel misschien een paar motregendruppeltjes uit kunnen vallen. Het stelt niks voor en het duurt niet lang. De wolken hangen samen met een zwak warmtefront dat overtrekt. Het neemt warme lucht uit Frankrijk met zich mee. De wind is dinsdag aanwezig uit richtingen rond zuid, in de middag toenemend naar matig, kracht 3.

’s Avonds staat er nog maar weinig wind. Veel van de bewolking verdwijnt, toch koelt het niet sterk af onder aanvoer van warme lucht. Een nachtminimum van zo’n 17 graden in de stad.

Woensdag koerst Zwolle in de Franse luchtaanvoer af op 31 graden. Het is niet wolkeloos, maar de meeste weermodellen berekenen ruim voldoende zonneschijn om er een hoogzomerse dag van te maken. Regen is niet te verwachten.

Donderdag verlaat de wind de warme zuidwesthoek voor de koele noordwesthoek. Mogelijk wordt het voor die winddraaiing uit nog tropisch warm in Zwolle. Komt de wind eerder op de dag al uit het noordwesten, dan blijft het kwik onder 30 graden. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag bestaat er een verhoogde kans op een bui, maar volgens de huidige berekeningen hoeven we niet op veel regenwater te rekenen.