Kinderboerderij Wezenlanden wordt beter toegankelijk voor senioren

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Een kinderboerderij toegankelijk voor zowel kinderen als senioren. Miranda Felix-van Wely van Stichting Kinderboerderijen Zwolle vertelt hoe dat kan: “We optimaliseren de route op het terrein, zodat senioren ook overal kunnen komen.”

Stichting Kinderboerderijen Zwolle beheert in dienst van de gemeente gebouwen en grond, waaronder de kinderboerderij Wezenlanden. Felix-van Wely: “We zijn zeven dagen in de week geopend en onderhouden de kinderboerderij met ons team. Het is een combinatie van dieren, groen en spelen. Als je op dit moment met een drone boven het terrein hangt, zie je dat alles zich centraliseert in de speeltuin. Zonde, want we kunnen beter gebruikmaken van het terrein. Daarom zijn we bezig met het optimaliseren van de route van de kinderboerderij.”

De kinderboerderij heeft ook een knuffelweide. Miranda Felix-van Wely vertelt verder: “Naast stallen en weilanden hebben we een mooie knuffelweide waar de dieren overdag in lopen. Zoals kippen, eenden, kalfjes en schapen. De knuffelweide is slecht bereikbaar voor senioren. Het is weiland, dus een oneffen terrein. Voor veel senioren geen fijne plek om te lopen. Dat sluit groepen uit en dat willen we niet. Dat gaan we veranderen door een halfverharding aan te leggen. Hierop kan je dan goed wandelen met een rollator, wandelstok of scootmobiel.” Ze vertelt daarnaast dat er speelelementen langs het kronkelpad komen, zoals een educatieve speurtocht en informatieborden.

Miranda Felix-van Wely: “We hebben natuurlijk veel kinderen die naar de kinderboerderij komen. Maar ook veel senioren, die met kleinkinderen komen of in de buurt wonen en hier een wandeling maken. Daar willen we ook graag toegankelijk voor zijn.”

Het nieuwe pad is bij elkaar gespaard door onder andere honing van eigen bijen, eieren en ijsjes te verkopen. Daarnaast heeft de organisatie een aanvraag gedaan bij De Gasthuizen voor financiële ondersteuning. “We zijn heel blij met de steun van De Gasthuizen,” zegt Miranda Felix-van Wely. Het pad wordt na de zomervakantie aangelegd.

Om de verbeteringen mogelijk te maken, kreeg Kinderboerderijen Zwolle een donatie van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Ze dienden daarvoor een officiële aanvraag in. Het fonds onderneemt zelf geen initiatieven, maar ondersteunt uiteenlopende initiatieven van bijvoorbeeld vrijwilligers, buurtbewoners, particulieren, goede doelen en organisaties. Belangrijk is dat het gaat om een initiatief of activiteit die bijdraagt aan het welzijn, plezier, geluk of gezondheid van Zwolse senioren, inwoners van 55 jaar en ouder.