Kapotte opblaasproducten welkom bij kringloopwinkel en Milieubrengstation

Foto van auteur

Ook dit zeepaard kan ingeleverd worden bij ROVA of kringloopwinkel
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – De opblaasbadjes staan deze zomer weer in de Zwolse achtertuinen. Maar wat als zo’n opblaasbadje kapotgaat?

Bij het Milieubrengstation van ROVA, de kringloopwinkels van Noggus & Noggus en Stichting Kringloop Zwolle kunnen afgedankte opblaasbare zwembadjes, strandballen, krokodillen en lekke luchtbedden gratis worden ingeleverd. Via de aparte inzameling kan een zwembadje nu zomaar een tweede leven krijgen als badslipper.

Kapotte opblaasproducten belanden normaal gesproken bij het grofvuil of restafval en worden vervolgens in een verbrandingsinstallatie verbrand. Dat is zonde, vindt WaardeRing Zwolle. “Want PVC, het materiaal waar deze producten van gemaakt worden, is goed te recyclen. Daarom doet ROVA vanuit het samenwerkingsverband Cirkelwaarde mee aan een proef waarbij opblaasproducten apart worden ingezameld en verwerkt door Vinylrecycling in Lelystad. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het recyclen van PVC. Ze verwerken de zwembadjes tot een schone grondstof voor bijvoorbeeld tuinslangen, slippers en schoenzolen.”

Kapotte opblaasproducten kunnen worden ingeleverd in een aparte bak bij een milieubrengstation van ROVA of bij een van de vestigingen van Kringloop Zwolle of Noggus. Alle plastic opblaasartikelen zijn welkom, behalve ballonnen en voetballen. Luchtbedden mogen ook ingeleverd worden, behalve als er een velours laag op zit. De inzamelproef loopt tot 1 september.