RTV Focus wil voorlopig geen stagiaires en dat mag ook niet meer

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – RTV Focus wil voorlopig geen stageplaatsen voor mbo’ers meer aanbieden. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de in opspraak geraakte lokale omroep en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Desondanks besloot de organisatie om ‘in overleg met RTV Focus’ de erkenning te beëindigen.

Tientallen stagiaires spraken onlangs vrijuit met journalisten van RTV Oost en De Stentor. De onveilige werksituatie, vernederingen en ander grensoverschrijdend gedrag vormden de rode draad. Ook zouden stagiaires onvoldoende begeleid worden. De oprichters van RTV Focus, Paul Oosterbaan en Christine Spinder, zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. Beiden zijn bestuurslid, leidinggevende en stagebegeleider bij RTV Focus, Spinder is tevens de hoofdredacteur van de lokale omroep.

“SBB wilde de scholen en stagiairs bij de start van het nieuwe leerjaar duidelijkheid geven,” zegt woordvoerder Sander van Dam. Volgens Van Dam had de lokale omroep zelf besloten voorlopig geen nieuwe stageplekken meer aan te bieden. Opmerkelijk is dat Van Dam stelt dat SBB en Focus in overleg hebben besloten de erkenning te beëindigen. Hierdoor is de lokale omroep van Zwolle geen erkend leerbedrijf meer. Van ‘voorlopig geen stageplaatsen meer willen aanbieden’ is geen sprake meer. RTV Focus zal opnieuw de erkenning in de wacht moeten slepen om stageplekken voor mbo-studenten te mogen aanbieden.

Binnenkort gaat de SBB een overleg organiseren tussen de betrokken scholen en de lokale omroep. Dit om meer helderheid te creëren over de ontstane situatie. “Op basis hiervan bekijken we gezamenlijk of, en op welke manier, RTV Focus mogelijk in de toekomst een veilige leeromgeving voor studenten kan en wil bieden,” aldus Van Dam. Het zijn niet alleen de onthullingen in de media die een rol speelden bij het besluit. De SBB ontving eind 2020 de eerste klacht over de lokale omroep. Begin dit jaar kwam er voor de tweede maal een klacht binnen. Afgelopen maand trok opnieuw een stagiaire aan de bel. Of de klachten ook te maken hadden met grensoverschrijdend gedrag is onbekend. “Over de exacte inhoud van klachten doen we vanwege privacy van de klagers geen uitspraken,” zegt Van Dam. RTV Focus wil niet reageren op de ontstane situatie.