Het weer: Zon, wolken en wind, vanaf de middag kans op een bui

Foto van auteur

Grote Kerkplein
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdag trekken vanuit het noordwesten wolkenpartijen over Zwolle. Deze bestaan uit losse en samengesmolten stapelwolken, die af en toe ruimte geven voor wat zonneschijn. Tegen de middag beginnen de wolken op te bollen en een enkele kan uitgroeien tot een buitje.

De buienmotor boven de Noordzee komt langzaam op gang. De meeste buien vallen in het kustgebied, maar in de middag en avond kan ook boven Zwolle eentje verschijnen. Van oorsprong polaire lucht strijkt over het relatief warme zeewater, wat een recept is voor de aanmaak van buien. De luchtdrukverschillen nemen donderdagmiddag toe, zodat de wind aantrekt. Vanuit het noordwesten hebben we ‘s middags een matige bries, kracht 3 tot 4. Het kwik tikt met een beetje hulp van de zon misschien nog net 20 graden aan.

In open gebied drukt de wind de gevoelstemperatuur naar 15 graden. De wind zwakt in de nacht naar vrijdag af, terwijl een bui door een kouder wordende bovenlucht mogelijk blijft.

Vrijdag is de kans op een bui de hele dag groot. Vooral in de middag en avond zit tussen de overtrekkende stapelwolken een feller exemplaar. Een temperatuur van maximaal 18 graden.

Zaterdag houdt Zwolle het ‘s morgens onder een wisselend wolkenbeeld nog droog. De zon wordt ook verwacht boven de stad. In de middag stijgt de kans op een bui aanzienlijk.

Zondag zou wel eens kunnen uitdraaien op een kletsnatte dag. In de nacht begint het volgens de huidige berekeningen al te regenen en zondag overdag gaat het door. De temperatuur komt onder de grijze regenwolken niet hoger dan 14 graden.