Lezing over geschiedenis Oekraïne in Fraterhuis

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Fraterhuis Academie staat zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van Oekraïne. Historicus en huisdocent Hans Luiten behandelt in dit college de geschiedenis van Oekraïne, onder meer aan de hand van foto’s en filmfragmenten.

Een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een grensland? De afgelopen jaren bezocht historicus en Fraterhuis-docent Hans Luiten de Oekraïne (letterlijke vertaling: Grensland) een aantal keer. Een land dat opnieuw vecht voor zijn bestaan, zoals het eerder deed tegen Polen, Oostenrijkers, Russen en Roemenen. In de lezing wordt aan de hand van foto’s en filmfragmenten de geschiedenis van Oekraïne behandeld.

Klopt het wat de Russen beweren dat het beter als Klein-Rusland kan worden gezien? Of is het eerder Pools? Wat was de rol van het Oost-Europese jodendom in dit gebied, en waarom worden een aantal steden Klein-Wenen genoemd? het is tevens een lezing over de kunst van Chagall, de huidige oorlog, het hotel van Pieter Menten, de Aya Sophia in Kiev, Turkse forten, het Rode Leger en de musical Anatevka. Kortom, het is een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland?

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de lezing.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)