Schrijver Roderick Nieuwenhuis praat in Stadkamer over simpel leven

Roderick Nieuwenhuis

Zwolle – Waarom hechten we zo aan minimalisme, aan ongerepte natuur en authenticiteit? Heeft eenvoud ons eigenlijk wel iets te bieden? Op woensdagavond 26 oktober is journalist en historicus Roderick Nieuwenhuis te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond.

In zijn onlangs verschenen boek ‘Een simpel leven’ gaat hij aan de hand van het werk van schrijvers, filosofen, architecten en denkers na wat er zo aansprekend is aan minimalisme en ontspullen, aan ongerepte natuur en authenticiteit. Al in het oude Griekenland werd het streven naar een eenvoudig leven gezien als tegengif voor de vermeende corrumperende werking van welvaart en decadentie.

Eenvoud stond dus altijd voor puurheid, waarheid en soberheid. Maar hoe zit dat in de consumptiemaatschappij waarin we nu leven? Moeten we ‘ontspullen’ met Marie Kondo en verhuizen naar een tiny house? Roderick Nieuwenhuis verdiepte zich erin aan de hand van denkers van vroeger en nu. Op deze avond vertelt hij over wat hij in hun geschriften aantrof.

Nieuwenhuis (1982) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als journalist voor onder andere NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en The Times Literary Supplement.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Pauze circa 21.00 uur, einde 22.00 uur. Toegang 5 euro.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)