Ecodrome maakt Big Five compleet

Foto van auteur

Ecodrome Zwolle voegde sinds vorige week een levensechte sabeltandtijger toe aan de collectie in Expeditie IJstijd. Met de toevoeging van deze bekende jager heeft het themapark de ‘Big Five’ van de ijstijd compleet. Naast de sabeltandtijger zijn ook replica’s van de mammoet, wolharige neushoorn, grottenleeuw en holenbeer op ware grootte te bezichtigen.

Ecodrome Zwolle breidde haar dierencollectie uit met een kopie van een Homotherium latidens beter bekend als sabeltandtijger. Een levensgrote replica is sindskort te zien in Expeditie IJstijd, één van de indoor attracties in het Zwolse themapark. Met het toevoegen van de sabeltandtijger heeft het park de ‘Big Five’ van de IJstijd – die verder bestaat uit de mammoet, wolharige neushoorn, grottenleeuw en holenbeer – compleet.

Tot voor kort werd aangenomen dat de sabeltandtijger leefde in de periode liggend van 3 miljoen jaar tot 400.000 jaar geleden. Echter, circa zeven jaar geleden werd door een Nederlandse vissersboot in Zeeland een onderkaak van de sabeltandtijger gevonden. Koolstofdatering wees uit dat deze kaak ‘slechts’ 26.000 jaar oud was. Daarmee werd dus bewezen dat het dier veel langer op aarde heeft rondgelopen dan werd aangenomen. De sabeltandtijger kwam voor in Afrika, Azië, Noord Amerika en Europa. Het dier had dunne, platte hoektanden, grote, sterke snijtanden, een korte staart en lange nekwervels. Daarbij waren de poten lang maar stevig en had het dier een hoge, hyena-achtige schoft wat hem geschikt maakte voor de lange afstand achtervolging. De kleuren van het dier waren aangepast aan de koude, droge steppe waarop hij leefde.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)