Zwolle – “Als je meer hebt dan je nodig hebt, dan bouw je een langere tafel, geen hoger hek.” Onder dit motto organiseerden het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, Stichting Present Zwolle, Voor Elkaar Zwolle en Vluchtelingenwerk Zwolle woensdag de Langste Tafel van Zwolle voor oude en nieuwe Zwollenaren .
Nieuwe Zwollenaren zijn statushouders en vluchtelingen zoals Eritreeërs, Syriërs, Oekraïners enz. Het begon allemaal in oktober 2021 met een kennismakingsgesprek bij een bak koffie tussen John ter Beek, projectleider Waardevol Zwolle van Academiehuis Grote Kerk, en Elsje Goudzwaard, directeur Present Zwolle. De vraag was: hoe zorgen we ervoor dat er binnen het Academiehuis activiteiten kunnen plaatsvinden zodat het Academiehuis ook een plek van inspiratie en verbinding kan zijn voor Zwolle?
Dit gesprek vond plaats in een tijd dat de vluchtelingencrisis steeds actueler werd in een verdeelde samenleving. Stichting Present Zwolle: “Zwolle is echter al jaren een gastvrije stad voor vluchtelingen en er zijn veel (oude) Zwollenaren die bijdragen aan de opvang en de inburgering en participatie van vluchtelingen en statushouders, de zogeheten nieuwe Zwollenaren. Dit gebeurt door netwerkjes om deze mensen heen te vormen, door maatje te zijn, taallessen te geven enz.”
Partijen als Vluchtelingenwerk, Present Zwolle en Voor Elkaar Zwolle zijn al jaren actief om deze vrijwilligers en vluchtelingen/statushouders te begeleiden. Stichting Present Zwolle: “In Zwolle doen we het samen, en als je meer hebt dan je nodig hebt, dan bouw je geen hoger hek, maar een langere tafel, is al jarenlang een bekende uitspraak in de vluchtelingenopvang.”
Academiehuis Grote Kerk is een mooie grote ruimte en het idee was snel geboren, waar kun je nu beter een hele lange tafel creëren dan daar? “En wat is er nu gezelliger en samenbindender dan samen te eten? En als iedereen wat meeneemt van zijn of haar overvloed is er genoeg voor iedereen, ook voor de mensen die niets kunnen meenemen.” Zo werd De Langste Tafel van Zwolle geboren.
De eerste Langste Tafel zou in januari 2022 plaatsvinden en ging door corona niet door. Maar donderdag was het zover. Maar liefst 150 gasten (50/50 oude en nieuwe Zwollenaren en Oekraïense vluchtelingen) schoven aan met erwtensoep, injera’s (Eritrese pannenkoek), hartige taarten, Syrische hapjes, Hollandse frietjes en Pakistaanse toetjes.
Wethouder Dorrit de Jong (o.a. Vluchtelingen, inburgering en integratie plus diversiteit en inclusie) heette iedereen van harte welkom en gaf aan dat ze heel blij was met dit mooie initiatief. Millie & band verzorgde de muziek. Vanwege dit succes gaat de organisatie nadenken over een vervolg.