Zwolle – Fraterhuis Academie staat zaterdag 5 november van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van de Beat Generation. Schrijver en cultuurjournalist Robin Kramer laat aan de hand van beeldcultuur zien hoe een generatie gelijkgestemde kunstenaars de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderde.
De Beat Generation oefent eind jaren vijftig grote invloed uit op de cultuur van de Verenigde Staten. Schrijvers Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs omarmen spontaniteit, zowel op kunstzinnig als sociaal vlak. Met seksuele vrijheid, roadtrips door het land en experimenten met drugs inspireren zij de hippie-beweging. Hun invloed op de literatuur is onmiskenbaar. Maar hoe zien we dat terug in de beeldcultuur van die tijd?
Avant-garde films lijken de spontane methode van Kerouac rechtstreeks richting het filmdoek te volgen. Kerouac zelf maakt in samenwerking met Robert Frank het fotoboek The Americans en exploitatiefilms laten zien hoe Hollywood de nieuwe generatie probeert uit te buiten. En hoe worden de Beats zelf weergegeven in de cinema? Op basis van de boekverfilming On the Road (2012) en biopics Kill Your Darlings (2013) en Howl (2015) wordt onderzocht wat de Beat Generation vandaag de dag nog betekent. Schrijver en cultuurjournalist Robin Kramer laat aan de hand van beelden zien hoe een generatie gelijkgestemde kunstenaars de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderde.
Robin Kramer is schrijver en cultuurjournalist. Hij publiceerde korte verhalen, besprekingen en essays in verschillende literaire en culturele tijdschriften. Over film schrijft hij onder andere voor Humbug Magazine, rekto:verso en De Lagarde.
Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro.
Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.