Deuren gaan dicht als wethouder gemeenteraad bijpraat over misstanden bij RTV Focus

|   Laatste wijziging

Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en leidinggevenden van RTV Focus
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Wethouder Monique Schuttenbeld heeft maandag de gemeenteraad geïnformeerd over de ontstane situatie bij de lokale omroep RTV Focus. Voorafgaand aan het openbare raadsdebat gebeurde dit in vertrouwelijkheid. Hierbij mocht geen publiek of pers aanwezig zijn. Later in het openbare debat werd kort gesproken over het lopende onderzoek. De wethouder liet weten dat het contact met de lokale omroep stroef verloopt. Ook de onderzoekers hebben hiermee te kampen. Het onderzoek loopt hierdoor vertraging op.

RTV Focus kwam eerder dit jaar in opspraak nadat twaalf stagiaires hun beklag deden over grensoverschrijdend gedrag van Paul Oosterbaan en Christine Spinder. Beiden zijn bestuursleden en leidinggevenden bij de lokale omroep van Zwolle. Ook negen stagiaires die eerder stage liepen bij de omroep bevestigden de wantoestanden op de werkvloer bij Focus. Gisteravond praatte wethouder Schuttenbeld de gemeenteraad bij over de ontstane situatie. Ze besloot om dit niet openbaar te doen, ondanks dat de omroep op jaarbasis ongeveer tachtigduizend euro ontvangt uit het gemeentefonds.

“Voor de vertrouwelijkheid is gekozen om de privacy van de betrokkenen, onder anderen de stagiaires, te waarborgen,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. “We brengen zo veel mogelijk in openheid naar buiten, waar mogelijk,” voegt hij eraan toe. Wat er verder is besproken is onduidelijk. Ook is het niet duidelijk of de vertrouwelijkheid is gebruikt om de privacy van de bestuursleden en leidinggevenden van de omroep te beschermen.

Bij de toekenning van de licentie aan RTV Focus werd besloten om halverwege de termijn een evaluatie te houden. Om het debat hierover te kunnen houden is een onafhankelijk onderzoeksrapport nodig. In het openbare debat liet de wethouder weten dat het onderzoek vertraging oploopt omdat het contact met de lokale omroep moeizaam verloopt. “Het contact is lastig en daar hebben de onderzoekers ook last van gehad,” zegt de wethouder. “Ik had het gezien de omstandigheden liever eerder gehad. We sturen erop om het zo spoedig mogelijk af te ronden.”

VVD-burgerraadslid Thijmen Prins wil van de wethouder weten wat de gemeente gaat doen om te voorkomen dat Zwolle opnieuw in een lastige situatie terechtkomt over tweeënhalf jaar. Dan loopt de licentie van de omroep af en moet deze opnieuw worden toegekend door de gemeenteraad. “We gaan kijken naar de verordening en gaan sturen op een aantal zaken. Zodat we niet in herhaling vallen bij een nieuwe termijn,” antwoordt de wethouder.

Het onderzoek naar de omroep is momenteel nog gaande. “Het is spijtig dat het contact moeizaam verloopt maar dat is inmiddels wel gelukt,” zegt Rademaker. “Vijftig procent van de interviews is inmiddels afgenomen.” De hoop is dat het rapport in december naar de gemeenteraad kan worden gestuurd.