Zwolle – De Zwolse aanpak van de Japanse duizendknoop bestaat voor het grootste deel uit het afgraven en verwijderen van de plant met wortel en al. Er is vooruitgang, zo meldt de gemeente, al is de strijd nog niet gestreden.
De Japanse duizendknoop is inmiddels op 37 locaties in Zwolle succesvol bestreden. Het groeiseizoen van de Japanse duizendknoop is ten einde. De plant wordt vanaf het voorjaar door de gemeente Zwolle en ROVA bestreden omdat hij de inheemse flora verdringt en schade kan veroorzaken aan wegen en bouwwerken. Tijd nu voor de gemeente om de balans op te maken en te evalueren hoe het met de bestrijding van de Japanse duizendknoop staat.
Groeilocaties in de stad zijn beoordeeld om vervolgens aan te pakken. De belangrijkste en veel van de makkelijk te bestrijden plekken zijn inmiddels aangepakt en zitten in de nazorg. Komende jaren worden de overige locaties aangepakt.
Omdat de Japanse duizendknoop zeer snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt, moet de plant met wortel en al verwijderd worden. Op de meeste locaties wordt de grond afgegraven en gezeefd. De grond is daarna schoon van wortels, op de kleinste worteltjes na, en wordt teruggebracht op de locatie.
“Met de aanpak hebben we inmiddels 37 van de 260 plekken schoon gekregen. Dit jaar hebben we ongeveer zeventig plekken in de bestrijding gehad,” zegt Erik Bakker, adviseur Groen bij de gemeente Zwolle. Op locaties waar de plant moeilijk kan worden afgegraven, wordt de plant met stroom behandeld. Daarbij gaat een elektrische lading van tussen de 3000 en 5000 volt door de stengel en de wortel. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken en gaat de plant kapot.
Na het afgraven en zeven van de grond is nazorg heel belangrijk. “Bijna maandelijks blijven we de locaties, waar de Japanse duizendknoop is bestreden, volgens een strakke planning controleren. In de meeste gevallen is dat een aantal jaren nodig, omdat kleine afgebroken stukjes wortels weer kunnen uitlopen. We hebben nu ongeveer 130 plekken in de nazorg. Kleine opkomende plantjes worden daar met hand uitgestoken”, zegt Roelof Orsel, toezichthouder bij de ROVA.
De plant staat niet alleen in de buitenruimte. Zwollenaren kunnen de plant ook in de tuin hebben staan. Mensen met de Japanse duizendknoop in de tuin kunnen de plant het beste met alle wortels verwijderen, adviseert de gemeente. “Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden.”
Op dit moment is de Japanse duizendknoop op zo’n 300 plekken in de stad in kaart gebracht. Daarvan zijn er veertig plekken die niet op het beheersgebied van de gemeente staan. Hier zijn andere overheden of particulieren de eigenaar van de grond. Bewoners kunnen locaties van de plant melden via zwolle.nl/duizendknoop