Kleine Veer populairste pontje over de IJssel in 2022

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het Kleine Veer tussen Zwolle en Hattem is het populairste recreatieve pontje op de IJssel. Dat blijkt uit een inventarisatie van Wim Eikelboom op Rivierverhalen.nl. Hij heeft op een rij gezet hoeveel bezoekers de pontjes overzetten in 2022.

Over de rivier de IJssel varen vijf seizoensveertjes voor wandelaars en fietsers: in Rheden, Gorssel, Veessen, Hattem en Zalk. Alle pontjes gingen afgelopen maand uit de vaart en zijn in winterrust. Het Kleine Veer steekt er met kop en schouders bovenuit met 75 duizend passagiers. De topdag was Hemelvaartsdag met negenhonderd overzettingen.

De veerdienst van Rheden naar Lathum aan het Rhederlaag telde 50 duizend overzettingen. Het Dommerholtsveer volgt met 42 duizend fietsers en wandelaars. Dit veertje tussen Gorssel en Wilp kon zeven weken niet varen wegens laagwater in de IJssel. Het Zalkerveer bracht dit jaar 20 duizend mensen over en weer, waarbij het geen hinder ondervond van de lage rivierstand.

Het Kozakkenveer bij Veessen lag in het hoogseizoen twee weken aan de kant wegens de extreem lage waterstanden. Daardoor bleef de teller daar steken op ruim 15 duizend passagiers, terwijl normaal gesproken zo’n 25 duizend mensen per seizoen gebruik maken van dit veertje naar Fortmond.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)