Taakstraf voor drankrijder die ernstig ongeval in Zwolle veroorzaakte

|   Laatste wijziging

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De rechtbank heeft dinsdag de 22-jarige P. uit Lelystad tot een taakstraf van tweehonderd uur veroordeeld, waarvan vijftig voorwaardelijk. P. reed in april op hoge snelheid door Zwolle. Hij had een flinke slok op, twaalf keer meer dan toegestaan. De rit eindigde tegen een stenen geluidswal op de Westenholterallee. Door het ongeval raakten twee van zijn passagiers ernstig gewond.

Het openbaar ministerie had een onvoorwaardelijke celstraf van zeven maanden geëist. De rechtbank ging hier niet in mee. De rechters kwamen tot een bewezenverklaring voor het rijden onder invloed en bevonden hem schuldig aan het veroorzaken van een ongeval. De rechters zagen echter onvoldoende bewijs voor het veroorzaken van van ernstig letsel. De twee slachtoffers sliepen tijdens de dronkemansrit op de achterbank. Beiden kwamen na het ongeval op de intensive care van het Isala terecht.

Een van de gewonde jongemannen met een bloeding tussen de schedel en zijn hersenen, een afgebroken tand en gebroken ribben. Het andere slachtoffer werd opgenomen met inwendige bloedingen in zijn buik.

Bij de politie verklaarde P. na zijn aanhouding dat hij zijn bijrijder had gevraagd om het stuur vast te houden omdat hij een berichtje wilde versturen met zijn telefoon. Tijdens de rechtszitting trok hij dit weer in. De rechters verklaarden het niet voldoende bewezen dat P. ten tijde van het ongeval bezig was met zijn telefoon. Dat P. nooit eerder is veroordeeld speelde eveneens een rol in het opleggen van een lagere straf.

P. krijgt wel een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van drie jaar. Vooralsnog hoeft P. geen schadevergoeding te betalen. De rechters wezen een ingediende claim af en verwezen het slachtoffer naar de civiele rechtbank.