Twee Friezen hebben spijt van aanslag op woning vol slapende kinderen in Stadshagen

|   Laatste wijziging

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Twee mannen uit Friesland stappen op zondag 31 juli in de auto. Ze zetten koers naar Zwolle. Tegen negen uur ’s avonds komen ze aan in Stadshagen. Ze hebben weinig goeds in de zin en zijn niet van plan om lang in de Overijsselse hoofdstad te blijven. Ze plegen een aanslag op een woning aan de Moutmolen en slaan op de vlucht. Ver komen ze niet, binnen tien minuten wordt het Friese duo opgepakt door de politie. Donderdag moesten de 36-jarige Mark Q. uit Leeuwarden en de 32-jarige Dennis T. uit Drachten zich verantwoorden bij de rechter.

Als de schemering invalt ziet een bewoner van de Moutmolen een grijze Audi stoppen. Omdat zijn buren op vakantie zijn is hij extra waakzaam. In de auto zitten Mark Q. en Dennis T. Q. snuift een lijntje coke en dan trekken de mannen blauwe handschoentjes aan. Ze lopen naar een woning en plaatsen daar een zwaar stuk illegaal vuurwerk bij de voordeur. Iets later volgt een zware explosie. De Friezen kiezen het hazenpad. De buurman noteert het kenteken. Even later houden politieagenten het duo aan. Veel hebben ze niet te zeggen. Ze verklaren dat ze onderweg waren naar een vriend.

De bewoner van het pand waarop de aanslag werd gepleegd is een goede bekende van politie en justitie. De man is veroordeeld voor een drugsdelict, ook is hij door justitie aangemerkt als verdachte in een nieuwe strafzaak. Officieel woont hij niet meer aan de Moutmolen. Het is de woning van zijn ex-vrouw en drie jonge kinderen. Omdat zijn ex elders verblijft is de man weer in de woning getrokken om op de kinderen te passen. Hij heeft die avond zijn kinderen van twee, vijf en zes jaar in bed gestopt. Als hij in de achtertuin zit ziet hij opeens een felle lichtflits gevolgd door een harde klap. Hij gaat naar binnen en ziet overal glas liggen. Er zit een groot gapend gat in de voordeur en een tussendeur zit vol glasscherven. Hij belt 112 en gaat kijken bij zijn kinderen. Die hebben niets gemerkt van de explosie. Volgens de bewoner sliepen ze alle drie nog.

Voor de politie blijft het een raadsel wat er precies is gebeurd. De twee aangehouden verdachten houden de kaken stijf op elkaar. Daar komt later verandering in als Dennis T. van zijn advocaat hoort dat er kinderen in de woning aanwezig waren. “Ik heb toen wel een traantje gelaten en besloten om te verklaren,” zegt T. in de rechtbank. “Ik vind dat zo erg en neem het mezelf kwalijk. Het zit me dwars want ik ben zelf vader van twee kinderen.” Zijn compagnon Q. is het roerend met hem eens, volgens hem had dit nooit mogen gebeuren.

De rechter wil van het tweetal weten waarom ze het hebben gedaan. Het duo verklaart dat het alleen de bedoeling is geweest om de vrouw te laten schrikken. Ze wisten niet dat er mensen in de woning aanwezig waren en al helemaal niet dat er jonge kinderen lagen te slapen. “Als ik wist dat er kinderen lagen te slapen dan hadden we het niet gedaan,” aldus Dennis T.

Tijdens het verhoor door de rechter wordt duidelijk dat het Friese tweetal geen enkele relatie heeft met de vrouw of haar ex-man. De mannen bekennen wel dat de aanslag is gepleegd met een Cobra-6. Wie het stuk vuurwerk, met de kracht van een handgranaat, heeft ontstoken willen ze niet zeggen. “Over de rolverdeling hebben we niets te zeggen. We hebben het beiden gedaan,” verklaart T.

De rechter confronteert het duo met de tip die binnenkwam bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie. Een anonieme informant stelt dat de aanslag te maken had met een cocaïnedeal. “Daar weet ik verder niets van,” zegt Dennis T. “Voor onze veiligheid zeggen we verder niets.” De rechters werpen dan een blik op de strafbladen van de Friezen. Op die van Q. prijken een poging doodslag en een aantal geweldsdelicten. Ook het strafblad van T. is allesbehalve blanco. Hij maakte zich in het verleden schuldig aan mishandeling en handel in harddrugs.

“De bekentenis van vandaag verraste mij enigszins,” zegt de officier van justitie. Onder de indruk is hij echter niet. “Het is nogal opportunistisch ingestoken, vooral om de schade te beperken.” De officier zegt dat er tijdens het onderzoek spullen zijn aangetroffen die met een motorclub te maken hebben. “Bent u niet gewoon op pad gestuurd in het kader van een ontgroening?” Een antwoord krijgt hij niet, de mannen beroepen zich weer op het zwijgrecht. Volgens de officier gaat het niet alleen om het veroorzaken van een explosie.

Een gecertificeerde explosievenonderzoeker schreef zwart op wit dat de klap ernstig letsel had kunnen veroorzaken bij mensen in de woning of voorbijgangers. Voor het openbaar ministerie een reden om een gevangenisstraf te eisen van drie jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De officier steekt niet onder stoelen of banken dat hij denkt dat het duo in opdracht handelde van lieden die actief zijn in de drugshandel.

Advocaat Kees Kok vindt de straf veel te hoog. Zijn cliënten zitten al meer dan honderd dagen in voorarrest. Een celstraf gelijk aan het voorarrest is volgens Kok meer dan voldoende. Eventueel kan er dan nog een taakstraf worden opgelegd aldus de strafpleiter. Kok is van mening dat er niemand daadwerkelijk in levensgevaar is geweest. “Er had van alles kunnen gebeuren maar dat is niet het criterium.” De uitspraak volgt over twee weken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)