Zwolle – Vrijdag 20 maart is het Wereldverteldag. Wereldwijd zullen vertellers hun verhalen laten klinken. In Zwolle staat Wereldverteldag in het teken van geschiedenis. De jarige Sassenpoort – 600 jaar in 2009 – is het middelpunt van alle activiteiten onder de slogan “Leve(n)de Geschiedenis”. Onder de Sassenpoort, omringd door riddertjes van OBS De Ridderspoor opent om 8.45 uur wethouder J. Cnossen de Zwolse wereldverteldag met een knallend startschot. Vertellers uit Zwolle en van ver daarbuiten gaan naar basisscholen.
In het monumentale centrum van de stad start bij de Sassenpoort ’s morgens (voor scholen) en ’s middags om 14.00 uur (voor iedereen) een vertelroute langs historische locaties: Peperbus, Sassenpoort, Statenzaal, Synagoge, de kelder van het Stadhuis en het Stedelijk Museum. Vanaf 13.00 uur openen thuisvertellers hun huiskamer en vertellen over de geschiedenis met een kleine ‘g’ voor ieder die het horen wil. De dag zal onder de Sassenpoort feestelijk worden afgesloten met muziek, een verhaal en een ode aan het vertellen. Informatie en programma zijn te vinden op www.sassenpoort600jaar.nl. In 2008 werd in Zwolle voor Wereldverteldag het concept van ‘Vertellers in de aanval’ uitgewerkt en beproefd. Dit idee zal in 2009 in verschillende Europese steden worden nagevolgd. Ondertussen is in de Overijsselse hoofdstad dit concept voor de Zwolse Wereldverteldag verder uitgewerkt.
Geschiedenis is de invalshoek. Wereldverteldag 2009 heeft er de slogan gekregen “Leve(n)de Geschiedenis”. Er wordt een verteldag neergezet waarin verschillende invalshoeken worden gecombineerd. Aandacht voor geschiedenis is actueel (sic!). De Sassenpoort, een van de langst bewaarde bouwwerken van de stad, bestaat 600 jaar. De Canon van Nederland heeft in december 2008 geleid tot De Zwolse Canon: ‘de geschiedenis van Zwolle in 50 vensters’.
Wereldverteldag wordt georganiseerd onder de vlag van de Stichting Een school vol van verhalen in nauwe samenwerking met Zwolle Marketing en De Verhalenboot. De organisatie zet het concept neer en verzorgt de PR. De thuisvertellers en historische locaties bepalen zelf hun vertelactiviteit. In 2008 hebben zo’n 3000 leerlingen van 20 basisscholen op één dag naar een verhaal geluisterd.
Dit jaar is de belangstelling onder de basisscholen zo groot, dat de organisatie nog naarstig op zoek is naar vertellers om alle scholen mee te laten genieten van een verhaal. Dit jaar kan echter iedereen meegenieten: het zal van het centrum tot aan de grenzen van de stad gonzen van verhalen. Wie weet hoeveel nu nog onbekende verhalen er zullen klinken en hoeveel mensen korter of langer zullen gaan genieten van een prachtig verhaal bij een thuisverteller of op een historische locatie in de binnenstad!
de zwolse canon in 50 items
Op mijn basisschool doe ik de opleiding voor ICC’er.
Graag zou ik willen weten of er een beknopt overzicht is van de Zwolse canon, zodat ik deze kan gebruiken in de groep .
Bij voorbaat dank !
Jolanda Westerink
leerkracht op basisschool Het Carillon in Zwolle