Studente Gilia werkt aan restauratie orgel Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Foto van auteur

Gilia van Leeuwen werkt aan orgel Academiehuis Grote Kerk
Foto: Cibap

Zwolle – Tweedejaars studente Gilia van Leeuwen volgt de opleiding Specialist Schilder aan Cibap vakschool voor vormgeving. Op haar eerste stage ging zij aan de slag bij restauratieschilders Wolters & Ovink.

Gilia zocht een stage waar ze meer kennis kon opdoen over restaureren. En dat is gelukt. Ze werkt haar gehele stageperiode mee aan de restauratie van het orgel in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Voor haar een droom die uitkomt. Ze werkt samen met nog twee collega’s en haar stagebegeleider en restauratieschilder Ferrie Ovink aan de restauratie. Het complete orgel staat op dit moment in de steigers. Hoogtevrees kun je bij deze klus niet gebruiken!

Als eerste opdracht ging Gilia aan de slag met een engeltje helemaal in de nok van de kerk. Ze bracht hier een eerste nieuwe verflaag op aan. Daarna kreeg ze steeds nieuwe opdrachten. Ze leerde onder andere vergulden (het aanbrengen van een goudlaagje), penselen (precisie- schilderwerk) en plamuren.

Op dit moment wordt gewerkt aan de onderzijde van het orgel. Daar plamuren ze de scheuren in het houtsnijwerk, om deze vervolgens te kunnen voorzien van een nieuwe verflaag.

Op 18 januari ronden ze de klus af in de Grote Kerk in Zwolle. Wie nieuwsgierig is geworden kan een kijkje komen nemen in Academiehuis Grote Kerk aan de Melkmarkt in Zwolle.

Foto's 2
Studente Gilia werkt aan restauratie orgel Academiehuis Grote Kerk Zwolle - Foto: Cibap
Foto: Cibap
Gilia van Leeuwen werkt aan orgel Academiehuis Grote Kerk - Foto: Cibap
Gilia van Leeuwen werkt aan orgel Academiehuis Grote Kerk
Foto: Cibap