Het weer: Grijs bij een temperatuur iets boven nul

Foto van auteur

Burgemeester Drijbersingel
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag begint de dag grijs en koud. De thermometers in Zwolle wijzen slechts een paar graden boven nul aan, meer kunnen ze er niet van maken. Ook de rest van de dag niet, het kwik zit vast op dat niveau.

De temperatuur ligt iets boven het vriespunt, maar er is wind en die drukt de temperatuur voor het gevoel onder nul. Weersomstandigheden voor mutsen en handschoenen. Een regenjas is niet nodig. De zwakke, in de middag matige noordoostenwind, kracht 3, zorgt in elk geval voor bewegende windturbines. Van zonnepanelen kunnen we weinig verwachten, omdat de zon het aflegt tegen het uitgestrekte wolkentapijt boven de stad. De noordoostenwind met aanvoer van kou is in gang gezet door een sterk hogedrukgebied boven Rusland.

In de nacht naar zaterdag blijft het vermoedelijk bewolkt. De temperatuur daalt daardoor niet onder het vriespunt. Zaterdag komt de wind op wolkenhoogte meer uit het oosten, wat in theorie aanvoer van minder vochtige lucht betekent. En daardoor wellicht meer ruimte voor zonneschijn. Maar ook boven Oost-Europa zien we omvangrijke wolkenvelden hangen, zodat we een slag om de arm houden.

Meer wind op zaterdag, kracht 3 à 4, uit het noordoosten tot oosten. Bij een temperatuur overdag van +2 graden op de thermometer voelt het alsof het vriest. Neerslag wordt niet verwacht.

In de nacht van zaterdag op zondag lijkt de kans op lichte vorst groter, vanwege mogelijke opklaringen, waaronder het sterker afkoelt dan onder een wolkendeken. Zondag is grijs weer waarschijnlijk bij een temperatuur overdag van amper +2 graden.