Traditioneel getrouw werd er bij de Agnietenplas ook jaar weer de Nieuwjaarsduik georganiseerd. Een kleine 50 deelnemers namen om precies 12.00 uur dit jaar deel aan de duik, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.
“Water for life” dat was het project waar de deelnemers van de nieuwjaarsduik dit jaar vrijwillig aan konden doneren. En dat was precies de reden dat de jongste deelnemer dit jaar, de 6 jarige Ryan uit Zwolle vanochtend al vroeg naast het bed van zijn ouders stond. “Niet voor de kick maar voor het goede doel”, aldus Ryan. En zoals een Hollandse jongen befaamd “Was het erg koud?”, een kort maar helder antwoord “Nee hoor.”
De 6 jarige Ryan warmt zich na afloop nog even op met een bord Hollandse snert.
In contrast met Ryan is de oudste deelnemer dit jaar Dinie Kwakkel Knopert. De 75-jarige dook vanmiddag voor de eerste maal mee. Samen met haar zuster en zoon hadden ze al een aantal malen langs de kant staan kijken, en zoals het vaak gaat bij de nieuwjaarsduiken ging er afgelopen jaar een weddenschap vooraf om de duik te maken. Ook de 75-jarige klaagde niet over de kou.
De 75-jarige Dini Kwakkel (midden) staat samen met haar zus en zoon er ook klaar voor.
Maar niet iedereen was op tijd, de deelneemster rechts was te laat, maar ging toch, waarop een andere deelneemster spontaan het aanbod deed om samen te gaan. “Dan ga ik toch gewoon twee keer”
Beter te laat dan nooit.
Sommigen hadden duidelijk meer last van de kou.
Water for life
Water is van levensbelang. Daar hoeven wij gelukkig bijna nooit bij stil te staan. We draaien de kraan open en er stroomt betrouwbaar drinkwater uit. Voor 1 miljard mensen in de wereld is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Ze hebben onveilig drinkwater. Terwijl schoon water van levensbelang is. Water gerelateerde ziektes zijn namelijk doodsoorzaak nummer 1 in de wereld.
Samen kunnen we daar iets aan doen.
Waterbedrijf Vitens levert een bijdrage aan de verbetering van de drinkwatervoorziening voor mensen elders in de wereld. Vitens doet dit door het ‘niet geven maar delen’-principe: we geven geen geld, maar delen onze kennis en ervaring met derdewereldlanden. Vitens-specialisten werken ter plaatse mee aan het verbeteren en onderhouden van de drinkwatervoorziening. Met als resultaat dat uiteindelijk op meer plekken en dus voor meer mensen veiliger water beschikbaar is.
Daarnaast heeft Vitens het initiatief Water for Life ontwikkeld, waarbij onder andere Vitens-klanten de mogelijkheid wordt geboden vrijwillig een bijdrage te leveren aan concrete activiteiten en materialen die voortkomen uit Vitens-projecten. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van leidingen, meters en materialen om het leidingnet te vervangen of uit te breiden, productielocaties te vergroten en nieuwe bronnen aan te boren.
Hiervoor is de stichting Water for Life opgericht, een onafhankelijk orgaan dat de gelden ontvangt en beheert, de voorgelegde projecten goedkeurt en toeziet op een juiste besteding.