Vragen over vroegtijdig afsteken van vuurwerk

Foto van auteur

GroenLinks/De Groenen in Zwolle gaat vragen stellen aan het college over het afsteken van vuurwerk in de stad.

Volgens de partij is er de afgelopen dagen op grote schaal vuurwerk afgestoken in Zwolle, terwijl dat alleen op de laatste dag van het jaar mag. Sinds kerst was het al onrustig in de stad, het was duidelijk erger dan vorig jaar, zegt GroenLinks/De Groenen. De partij vindt het niet juist dat het illegaal afsteken van vuurwerk gedoogd is. In de brief aan het college wordt onder meer gevraagd of er volgend jaar strenger wordt opgetreden.
Bron: RTV Oost

 

Geacht college,

 

Er werd al enkele weken voor oud en nieuw veel vuurwerk afgestoken, en sinds kerst is het ronduit onrustig geweest in de stad. Het was duidelijk erger dan vorig jaar. Ook – soms erg boze- reacties die wij ontvingen van inwoners wijzen in die richting: men meldde bange huisdieren; medelijden met andere dieren zoals vogels; kleine kinderen die niet buiten durfden/konden spelen; ouderen die de straat niet op durfden; overlast door kabaal.

Verkoop van consumenten-vuurwerk mag alleen op 28, 29 en 30 december. Afsteken van vuurwerk mag alleen van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

 

Vragen

– Hoe is het mogelijk dat er de afgelopen weken op grote schaal vuurwerk is afgestoken, terwijl dit officieel alleen op de laatste dag van het jaar mag?

– Bent u met ons van mening dat op grote schaal gedogen van dit illegaal afsteken van vuurwerk niet juist is?

– Realiseert u zich wat de kwalijke gevolgen van deze praktijk zijn? Denk aan: kleine kinderen die niet meer buiten durven/kunnen spelen, ouderen die de straat niet meer op durven, dieren die angstig worden, wekenlange geluidsoverlast, rommel op straat.

-Is de actie Te vroeg geknald, dan naar Halt wel daadwerkelijk serieus uitgevoerd? Zo ja, kunt u dit onderbouwen, zo nee,waarom niet?

– Deelt u onze mening dat in het algemeen te weinig aandacht besteed is aan het handhaven van de regels rond vuurwerk?  

– Bent u voornemens om volgend jaar strakker op te treden? Welke acties hebt u daarbij in gedachten?

Namens de fractie,

Michiel van Harten

Rana Berends

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

33 gedachten over “Vragen over vroegtijdig afsteken van vuurwerk”

 1. Goh, GroenLinks/de Groenen, lekker op tijd zijn jullie hiermee…
  Ik heb me bont en blauw ge?«rgerd aan die knallen, niet in het minst omdat mijn kind er zo’n last van heeft gehad bij het slapen en soms echt panisch wakker werd van die harde knallen…
  Ik neem toch aan dat de politie het orgaan is waar de vragen aan gesteld gaan worden? Daar hoef je lijkt mij niet zo lang over te vergaderen… maar dat zal vast wel weer, want Nederland heeft nou eenmaal niet een doe-cultuur, maar een vergader-cultuur….en daar zijn we zelf bij!

 2. Wellicht stellen De Groenen een daad en ruimen ze het afval op dat de Rova en de mensen-die-het-afstaken laten liggen?

  Of moeten we wachten tot verkiezingstijd voordat ze weer de straat in gaan?

 3. Wellicht stellen De Groenen een daad en ruimen ze het afval op dat de Rova en de mensen-die-het-afstaken laten liggen?

  Ik ben absoluut geen Groenen-aanhanger, maar ik zie het verband niet helemaal waarom De Groenen zich hiertoe meer geroepen zouden moeten voelen dan ieder ander burger?

  Ik vind het allemaal prima dat iedereen voor een vermogen verknald (tsja, in deze tijd moeilijk betere bestedingen te verzinnen), maar ik verbaas me erover hoe weinig mensen daags erna ook even de bezem pakken om alles in de kliko te gooien. (Net als bij carnavals- en andere optochten waar niemand zich geroepen voelt om de boel ook weer op te ruimen) Een kleine moeite, maar een groot plezier voor iedereen die er de hele dag tegenaan moet kijken. Om nog maar te zwijgen van de milieuverontreiniging.

 4. Wel op de donderdagavond bonnen uitdelen aan fietsers zonder licht in de Assendorperstraat, terwijl in de straten hieraan grenzend volop vuurwerk werd afgestoken en men niemand hierop aansprak.
  Meten met verschillende maten.

 5. Hm…. mijn eerste gedachte was dat boetes voor verlichting een stuk hoger liggen maar dat is niet het geval:
  Vuurwerk afsteken buiten de toegestane periode (31-12 10:00 – 1-1 02:00) kost â⤨¬ 60 en bij strijkers is het tot 100 stuks zelfs â⤨¬ 90

  Voor ontbrekende/defecte/niet voeren van verlichting ‘slechts’ â⤨¬ 20 (nog altijd een schijntje in vergelijking met je veiligheid, dat wel)

  Ik kan er op zich wel in komen dat ze eventueel 30 december nu gedoogd hebben omdat 31 december op zondag valt maar al v?©?©l eerder werd er vrij ijverig met vuurwerk ‘gespeeld’

 6. @Wilbert; het verband is dit; in de verkiezingstijd had een party het idee om troep te ruimen. Ik meen dat het de CU was. De Groenen klagen nu, maar ik vraag me af of ze ook zelf het goede voorbeeld willen geven.

  Zelf steek ik geen vuurwerk af, en ik erger me aan mensen die wel vuurwerk afsteken, maar niets opruimen…

 7. @Evert
  De Groenen houden sinds meer dan tien jaar jaarlijks een schoonmaakactie waarbij ook fractieleden afval rapen.
  Niet speciaal en alleen in verkiezingstijd dus…

 8. De politie is gewoon te bang om op een groep jongeren af te stappen. Daar komt ook nog eens bij dat als er een politieauto de straat in rijdt iedereen weg rent. Het is een ongelijke strijd waarbij de daders er vaak het beste van af komen.

 9. Verkoop van vuurwerk impliceert dat het wordt afgestoken. Knallen horen dus bij vuurwerk. De vragen van GLDG gaan dus over het moment van afsteken: veel eerder dan 31-12 om 10.00 uur.
  Ik ben geen vuurwerkfan; ik koop het dan ook niet. Ik heb dit jaar trouwens minder last gehad van het afsteken dan andere jaren.
  Ik verbaas me over de vragen van GLDG.
  Ik kan me ook de volgende vragen voorstellen:
  Bent u het met me eens dat harder rijden dan 50 km in de bebouwde kom niet kan?
  Bent u ook niet van mening dat het niet voortdurend optreden tegen te hard rijden negatieve effecten heeft, vooral voor de veiligheid van de inwoners van Zwolle
  Vindt u ook niet dat er consequenter gecontroleerd moet worden op te hoge snelheden
  Bent u van plan er op toe te zien dat in 2007 stringent wordt opgetreden tegen te hard rijden.

  Ik bedoel maar. Laten we alles wel in proporties blijven zien. Ik keur daarmee verkeerd gebruik van viuurwerk niet goed, integendeel. De enige manier om dat aan te pakken is vuurwerk verbieden.
  De door GLDG gewenste controle is dus absoluut onmogelijk.

 10. Ik ben niet van mening dat die controle onmogelijk is, John.
  Ik denk dat als ik de hele middag en avond op ?©?©n plek hier in de buurt vuurwerk afgestoken zie worden, dat de politie er dan ook makkelijk achter moet kunnen komen waar ze moeten zijn om iemand op te pakken… Dus: controleren en handhaven die wet! Maar dan niet elke keer die vragen gaan stellen, maar de desbetreffende mensen er meteen op wijzen waar het gebeurt!

 11. Als ze fietsers op verlichting kunnen controleren (niets mis mee overigens), kunnen ze ook vroegtijdige vuurwerkafstekers aanpakken.

 12. Hoezo vuurwerk pas afsteken na kerst? Het begon in Zuid al in september…
  En er werd zoveel geknald hier, dat een politieauto helemaal niet nodig is: lopende van overtreder-naar-overtreder is makkelijk te doen ;(

  Als de politie idd volgens hun mededeling opgetreden zou hebben, hoeven ze voor de rest geen boetes meer uit te delen – quota makkelijk gehaald zou ik zo zeggen.

  Ik ben overigens geen tegenstander van vuurwerk, maar koop het niet. Beetje vreemde gewoonte, dat knallen -ik zie er i.i.g. de lol niet van in.

 13. Allereerst voor iedereen het allerbeste in 2007!

  @John, vuurwerk verbieden zal niet de oplossing zijn. Ook dan zal er op toegezien moeten worden dat het niet illegaal toch afgestoken wordt. Net zoals dat er toegezien moet worden dat er (binnen de bebouwde kom) niet harder dan 50 km/u gereden mag worden en dat fietsers met licht op hun fiets rond rijden. Als een politieke partij constateert dat op grote schaal dergelijke afspraken/wetten niet nagekomen worden, dan lijkt het me de taak van raadsleden om hier vragen over te stellen.

  Ik ben het met Marianne eens dat de politie direct gebeld kan worden als er vuurwerk wordt afgestoken op momenten dat dat niet toegestaan is. Dat kan iedereen doen. Als het goed is werkt dat inderdaad sneller dan de vragen die Michiel en ik hebben gesteld.

 14. In Zwolle Zuid werd al voor de kerst geknald. Niet alleen tegen de gestelde regels in, maar ook heel vervelend voor nog al wat huisdieren die gewoon niet meer naar buiten durven. Er zijn regels gesteld wanneer vuurwerk mag worden afgestolen. maar het lijkt er toch sterk op dat de regels niet gehandhaafd kunnen worden. De politie kan immers niet overal zijn. Hoe komt men overigens aan al det “vroege”vuurwerk? Lijkt me heel frustrerend.

 15. Wellicht komt men via illegale wegen al vroegtijdig aan vuurwerk maar ook restanten van vorig jaar is geen vreemd iets voor zover ik heb begrepen (blijft dat spul zo lang goed?)
  Dat het niet gehandhaafd KAN worden lijkt me stug, waar de prioriteiten liggen lijkt me m?©?©r een punt van aandacht.

 16. Nou van mij mag het hoor! Vuurwerk verkopen alleen op de laatste dag… De hond springt hier hoog tegen het plafond, en dit is niet alleen op de verkoopdagen, nee, dat begint al op 1 december. Enne… @WFvN, als je het droog bewaard, blijft het goed zeggen ze. 🙂

 17. Misschien als het qua. bezetting niet lukt omdat de politie het v?©?©l te druk heeft met andere zaken kunnen de stadswachten niet meer ingezet worden? Of de wijkagent die een daad stelt door een paar op te pakken? Zwaarder vuurwerk betekend zwaardere knallen dus meer overlast toch? Waar de Groenen wel een punt hebben is of het Halt-project nu geslaagd is of niet?
  Lijkt mij een goede oplossing om de overtreders op 1 januari massaal dan de stad schoon te laten maken. en dan wel gelijk om 9:00 ’s ochtends.

 18. Jezus was een stuk scheinheilige mensen zitten hier op deze log! niet normaal!!!!!!!!!!!

  Alsof jullie vroeger niet jong zijn geweest?
  Zeker altijd braaf geweest!!?

  Nu geen vuurwerk kopen maar wel genieten van het vuurwerk van je buurman? stelletjes zeikerds!!!
  Mijn huisdieren kunnen er ook niet tegen maar ik ben geen sneu figuur die gaat janken bij de politie dat men vuurwerk afsteekt..

  Bah wat erger ik me er aan gewoon TOTAAL NIKS GEWEND!!!!!!!!!!

 19. Japie, jouw portiekje hebben ze zeker niet opgeblazen met een nitraatbom? De meesten hebben het hier over de overlast en de invloed die de versoepeling van de vuurwerkregels. Kwajongensstreken van vroegar zijn tegenwoordig niet meer wat ze geweest zijn.

 20. Hebben jullie wel eens een 0900 nummer gebeld naar de politie of andere instantie als kpn of essent met een mobieltje?
  Dan weet je ook dat de kosten ontzettend hoog zijn, niet de kosten van het tarief naar de betrokken instantie, maar de provider, die het zo duur maakt.
  Het bedrag kan snel 10 euro bedragen.
  ik had een lege portemonnee gehad als ik elke keer had gebeld.
  Het gaat gewoon om het feit, ik zie constant politie(op scooters op snelle speciale fietsen in auto’s of te voet) en er wordt gewoon niet opgetreden(gewoon laksheid) en als jij dan fietst in het donker en door vandalen is je fietslamp vernaggeld, dan zie ik ineens wel politie en zijn ze wel zo goed om een bon uit te delen(gebeurde bij mijn dochter na een avond hard werken) waardoor zij haar geld ineenkeer weer kwijt was.De reactie, van de politie, dan moet je maar gaan lopen en haar reactie, dan is de kans op een aanranding ook veel groter, het voorval speelde zich af bij de Van Royen singel, waar eerder een vrouw verkracht is op de openbare weg.
  Conclusie voor een ieder, gewoon veel harder optreden naar alle partijen die regels overtreden en niet de een met fluwelen hand en de ander met schuurpapier.

 21. jaap, ik ben het helemaal met je eens wat een trieste figuren, vroeger toen ik jong was keek ik er al weken naar uit om vuurwerk af te steken. laat de jongeren is met rust!! stelletje miereneukers

 22. Wat mij betreft mogen ze knallen vanaf het moment dat het verkocht wordt, maar al weken van te voren, daar erger ik en m’n hond zich ook aan. In Gerenbroek (Zuid) was het vanaf november al flink raak. Blijkbaar hebben de jongeren niets beters te doen. Volgens mij kan het helpen als de gemeente veel meer zou investeren in sociaal-cultureel werk. Op dit moment zijn er nauwelijks meer jongerenwerkers op straat en zijn de jongerencentra vaak gesloten. Allemaal weg bezuinigd! Meer politie in de wijk lijkt me niet de oplossing, aktiviteiten en begeleiding voor jongeren des te meer. Daar wil ik best wat meer belasting voor betalen om dat te verwezenlijken. 😉

 23. zie je nou eindelijk waarom er niet meer politie op straat rondloopt sinds het buro in zuid opgedoekt is? Dat was toch het idee van de top van de politie? Nou ja, het vuurwerk ging er behoorlijk heftig aan toe ( in Gerenlanden) Je kunt alles wel gaan verbieden maar de jongeren komen toch wel aan hun illigale vuurwerk. Ach, en als je dan gepakt wordt volgt de straf…..ga jij maar naar buro Halt en schrijf 5000 x de zin: Ik mag niet zo vroeg knallen en je kunt weer gaan. Ik ben het eens met een eerdere opmerking nl. dat de jongerenwerkers een goede rol zouden kunnen spelen. Ik moet wel zeggen dat er een groep jongens langs het bos liep met aardig zwaar vuurwerk die wel rekening hield met de omgeving. Wij maakten een wandeling met onze kleine meid..echt wel dat die jongens tijdelijk even stopten met de vuurwerkactie! :-*

 24. ik vind persoonlijk een beetje vroeg knallen helemaal niet erg. klinkt wel gezellig .. er gebeurt tenmiste wat 8)
  als er ook nog eens huisdieren (vooral katten en honden) thuisblijven en dus niet in mijn tuin of pal voor mijn huis op de stoep schijten is het helemaal TOP ;D

  even serieus … laat de jeugd lekker knallen in de laatste maanden en speciaal in de laatste week. Ik was zelf (en met mij vrijwel iedereen die ik toen kende) niks beter. Als het te koop was dan moest het knallen.

  er zijn in mijn ogen ergere dingen om je druk over te maken, maar ja, dat verschilt per persoon en per partij. Dus geen kritiek op GL/DG (laat ze lekker hun ding doen, net als die jongeren die te vroeg knallen), maar ik heb er een andere mening over …

  gelukkig nieuwjaar allemaal en laten we af en toe maar even flink knallen in 2007 😀

Reacties zijn gesloten.