Subsidies Zwolse evenementen 2023 vastgesteld

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Drie culturele evenementen in Zwolle zijn aangewezen als kernevenementen voor 2023 en 2024. Het Stadsfestival, Bevrijdingsfestival Overijssel en PROTO kunnen de komende twee jaar sowieso rekenen op een gemeentelijke bijdrage. Zij werden het hoogst beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie voor cultuur en maken als kernevenement deel uit van de culturele basisinfrastructuur in Zwolle.

B en W hebben dit advies overgenomen en verwachten hiermee een aantrekkelijk en gevarieerd cultuuraanbod mogelijk te maken voor de inwoners van Zwolle en tegelijk de aantrekkingskracht van Zwolle te versterken. Voor de kernevenementen is er twee jaar lang 255.000 euro te verdelen. Het Stadsfestival krijgt hiervan € 130.000 per jaar, het Bevrijdingsfestival € 75.000 en PROTO ontvangt twee keer € 50.000.

Voor overige evenementen heeft de gemeente volgend jaar in totaal 317.000 euro te verdelen. De helft hiervan gaat naar culturele evenementen die niet zijn aangemerkt als kernevenement en de andere helft is voor andersoortige evenementen. De externe adviescommissie adviseerde de aanvragen voor cultuur toe te kennen aan Zwolle Unlimited, Kattegat en Common Ground. Zij kunnen in 2023 samen € 158.500 euro tegemoet zien. Eenzelfde bedrag is er beschikbaar voor andersoortige evenementen, zoals de Halve Marathon, Ster van Zwolle en de Omloop van de IJsseldelta, de traditionele festiviteiten rond de intocht van Sinterklaas en Koningsdag, Zwolle Pride en het Straatfestival.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Met deze verdeling willen we zowel het culturele als het sportieve klimaat in de stad versterken en bijdragen aan een levendige omgeving voor onze inwoners en bezoekers. De evenementen helpen niet alleen om Zwolle zichtbaar te maken als een aantrekkelijke stad waar veel te beleven valt, de bezoekers brengen ook geld in het laatje bij onze ondernemers, dus het levert ook economisch iets op voor Zwolle.”

Voor de Avondvierdaagse en Blauwvingerdagen verleent de gemeente geen subsidie, maar wordt in natura meegewerkt.

Nieuwe regeling voor nieuwe evenementen

Het resterende deel van het evenementenbudget voor 2023 (zo’n € 45.000) wordt opzij gezet voor een nieuwe subsidieregeling om nieuwe kleinschalige evenementen te ondersteunen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)