Stadkamer-gate: Gelekte e-mail over gratis onderdak RTV Focus betrof volgens gemeente slechts een BTW-probleempje

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft woensdag gereageerd op de vermoedens over gratis onderdak voor de omstreden omroep RTV Focus in de Stadkamer. Eerder deze week onthulde Weblog Zwolle een passage uit een e-mail van een beleidsadviseur. De ambtenaar schreef onder meer dat het zeker niet de bedoeling was dat RTV Focus ‘om niet’ zou huren in de Stadkamer. Hij voegde eraan toe dat deze casus in 2020 waarschijnlijk zou worden opgelost. Volgens de gemeente Zwolle ging dit niet over het uitblijven van de verschuldigde huur door RTV Focus. Het zou gaan om een advies over een BTW-vraagstuk van de Stadkamer.

Eerder deze week schreef Weblog Zwolle dat de gemeente Zwolle al jarenlang wist dat RTV Focus geen huur betaalde aan de Stadkamer. Uit een gelekte e-mail werd een citaat van een beleidsadviseur van de gemeente Zwolle gepubliceerd: “De fiscalist van de gemeente zoekt, op verzoek van de gemeente, op dit moment uit wat de voorwaarden zijn om de huur als niet belast te zien voor Stadkamer. Dit is om de consequentie van huurpenningen te overzien. Het is zeker niet de bedoeling dat RTV Focus ‘om niet’ zou huren. Als het goed is wordt deze casus nog dit jaar opgelost.”

De gemeente Zwolle kwam vandaag met een korte reactie op deze onthulling: “Deze mail kun je puur zien als dienstverlening vanuit de gemeente omdat de Stadkamer een partner is. Op verzoek van de Stadkamer heeft een fiscalist van de gemeente uitgezocht of de Stadkamer BTW moest heffen over de huur die ze in rekening brengen bij RTV Focus, aangezien het gaat om de verhuur van een commerciële activiteit en het een pand van de gemeente Zwolle is. Ofwel, we hebben meegekeken om de huur fiscaal kloppend te krijgen.”

De e-mail van de beleidsadviseur van de gemeente is echter gericht aan Gert-Jan Weierink, de voorzitter van RTV Zwolle FM. Op dat moment was RTV Zwolle FM nog de lokale omroep van Zwolle. Weierink is vandaag ingelicht door Weblog Zwolle over het gelekte e-mailverkeer tussen de gemeente Zwolle en RTV Zwolle FM.

In het voorjaar van 2020 is de sfeer tussen RTV Zwolle FM en de gemeente allesbehalve amicaal. De beleidsadviseur wilde, in april 2020, weten of RTV Zwolle beschikte over een nieuwsdienst. Weierink geeft hem vervolgens antwoord en doet uit de doeken dat er meer geld nodig is als de gemeente behoefte heeft aan 24/7 nieuwsvoorziening door de lokale omroep. Verder schrijft Weierink dat het hem bevreemdt dat de beleidsadviseur deze vragen heeft verzonden naar een e-mailadres van de redactie. “Wat ik een beetje vreemd vind is dat je je vraag naar de redactie stuurt terwijl je mijn e-mailadres en dat van de secretaris en het bestuur hebt,” schrijft de voorzitter.

Weierink voelt zich klaarblijkelijk ook onvoldoende gehoord. Hij doet de beleidsadviseur een suggestie: “Misschien is het een idee dat je een keer naar ons luistert dan ben je geïnformeerd en weet je wat er in Zwolle speelt?”

Weierink eindigt de e-mail op formele wijze met een groet en ondertekent met naam en toenaam. Hij voegt er vervolgens aan toe: “P.S. Nog vraag mijnerzijds; klopt het dat focus om niet gebruik maakt van de ruimte in de Stadkamer?” In de e-mail wordt met geen woord gerept over BTW die de Stadkamer moet heffen over de huur die ze in rekening brengen bij RTV Focus. Sterker nog, Weierink heeft op dat moment al sterke vermoedens dat RTV Focus helemaal geen huur betaalt voor de ruimte in een pand van de gemeente Zwolle.

Weierink krijgt dezelfde dag antwoord van de beleidsadviseur op zijn simpele vraag of het klopt dat RTV Focus ‘om niet’ gebruikmaakt van ruimte in de Stadkamer. De inhoud van de gehele e-mail is:

“Hoi Gert-Jan,

Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord.

Mbt je vraag over het ‘Om niet gebruik maken van Stadkamer door RTV Focus’.

De fiscalist van de gemeente zoekt, op verzoek van de gemeente, op dit moment uit wat de voorwaarden zijn om de huur als niet belast te zien voor Stadkamer.

Dit is om de consequentie van huurpenningen te overzien. Het is zeker niet de bedoeling dat RTV Focus ‘om niet’ zou huren. Als het goed is wordt deze casus nog dit jaar opgelost.

Hopend je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

(Naam beleidsadviseur gemeente Zwolle (geanonimiseerd door redactie Weblog Zwolle))”