Het weer: Droog, koud en onzekerheid over bewolking

Wijthmenerplas
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag start koud en vermoedelijk grijs. De temperatuur ligt in de buurt van het vriespunt. Na nachtelijke opklaringen mogelijk iets onder nul, zodat plaatselijke gladheid mogelijk is. Houd voor de zekerheid tevens rekening met ochtendmist.

De vraag is vrijdag hoe de verhouding zonneschijn / bewolking uitpakt. De middag heeft in Zwolle waarschijnlijk de beste vooruitzichten voor zonneschijn. Op de Noordzee ligt een lagedrukgebiedje rond te tollen. Het veroorzaakt bij ons een zwakke stroming uit zuidelijke richtingen. Maar de aangevoerde lucht is met een grote bocht afkomstig uit de poolstreek. Daardoor stijgt de temperatuur tot slechts 2 graden boven nul. Onder hardnekkige bewolking is het kouder. De neerslag van het lagedrukgebiedje blijft boven zee.

In de nacht naar zaterdag kan onder opklaringen mist ontstaan. Het gaat enkele graden vriezen ‘s nachts. Overdag zou het weerbeeld wel eens tegen kunnen vallen vanwege een grijs wolkendek. Dan komt het kwik nauwelijks boven het vriespunt uit. Droog blijft het wel en dat geldt ook voor de zondag. Bij een naar oostelijke richtingen draaiende wind is in het weekend nachtvorst van circa -5 graden mogelijk in Zwolle. Het zou niet verbazen dat in Twente nog lagere temperaturen worden gemeten.

In de nieuwe week lijkt het koud te blijven met een flinke reeks vriesnachten. Tot nader order is echter een spreekverbod over het onderwerp Elfstedentocht van kracht. Want na komende week wordt het onzeker of de winterse temperaturen aanhouden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)