Handhaven veilige zone voor vrouwen bij abortuskliniek blijft falen in Zwolle

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Vrouwen die kiezen voor abortus kiezen voor moord. Dat waren de woorden die Branco Schoenaker vorige week las toen hij ongevraagd een folder in de hand gedrukt kreeg op de Oosterlaan. Het gebeurde toen Schoenaker, bestuurslid van de Zwolse JOVD, voorbij de abortuskliniek liep.

Het maakte de jonge liberaal boos. Zo boos dat hij besloot om maandag gebruik te maken van zijn inspraakrecht bij de gemeenteraad. Al jarenlang is de aanwezigheid van religieuze demonstranten bij de kliniek velen een doorn in het oog. De gemeente stelde een bufferzone in waardoor activisten op dertig meter afstand van de abortuskliniek moeten blijven. Ook is de gemeente in gesprek gegaan met de anti-abortusgroeperingen.

“Mij werd de folder slechts stilzwijgend in de handen gedrukt, maar vrouwen worden aan de Oosterlaan écht lastiggevallen terwijl ze een van de moeilijkste keuzes moeten maken van hun leven,” zei Schoenaker tegen de Zwolse gemeenteraad. “Zij verdienen bescherming, géén intimidatie.” Schoenaker vindt het een vreemde zaak dat er ondanks de ingestelde bufferzone nog steeds activisten pal voor de deur staan van de kliniek. “Waarom wordt de bufferzone niet gehandhaafd? En waarom beslaat de bufferzone überhaupt maar een schamele dertig meter?” vraagt Schoenaker aan de raad.

Hij noemt Arnhem als voorbeeld, daar is de bufferzone vijftien keer keer groter dan in Zwolle. Volgens Schoenaker zorgt die bufferzone van vijfhonderd meter in de Gelderse hoofdstad er wel voor dat vrouwen ongehinderd naar de abortuskliniek kunnen. Hij roept, namens JOVD Zwolle, de gemeenteraad op om dit voorbeeld te volgen en strenger te gaan handhaven.

Het probleem bij de abortuskliniek is allesbehalve nieuw. Al jarenlang is het een struikelblok in de Zwolse politiek. De ChristenUnie, na GroenLinks de grootste partij in de gemeenteraad, is tegenstander van de bufferzone. Zij vinden dat de burgemeester een grondrecht van de activisten fors inperkt. In 2020 betwijfelde de partij of een bufferzone juridisch houdbaar is omdat het demonstratierecht alleen ingeperkt kan worden als er sprake is van wanordelijkheden, onveilige verkeerssituaties of een gevaar voor de volksgezondheid.

In hetzelfde jaar boog de rechtbank in Noord-Holland zich over een door de burgemeester van Heemstede ingestelde bufferzone bij een abortuskliniek. De rechtbank hield de bufferzone in stand. De rechters oordeelden dat het aanspreken van bezoekers van de kliniek vrouwen beperkt in hun vrijheid om gebruik te mogen van de rechten uit de Wet afbreking zwangerschap.

Een jaar eerder deed de rechtbank in Limburg een soortgelijke uitspraak. Een anti-abortusgroep stapte naar de rechter toen de burgemeester van Roermond een bufferzone instelde. Zij vingen daar echter bot. Ook bij de Limburgse rechters speelde de hinderlijke manier van demonstreren een rol. Het aanspreken van vrouwen bij de kliniek geldt niet als demonstratie en wordt dan ook niet beschermd door de grondwet, aldus de rechtbank.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)