Vrijdag mogelijk opnieuw boerenprotest in Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De kans is reëel dat Zwolle vrijdag opnieuw te maken krijgt met een boerenprotest. In Telegramgroepen en op andere social media wordt opgeroepen om morgen naar de rechtbank in Zwolle te komen. Drie boeren die werden aangehouden tijdens het protest bij het provinciehuis op 1 december 2022 moeten zich dan verantwoorden bij de politierechter.

De oproep spitst zich toe op Eize uit Urk. In de oproep staat dat de man pas een dag van tevoren is gedagvaard. Ook is men verbolgen dat de drie boeren voor de rechter moeten verschijnen. Zij spreken over een politiestaat waarin vreedzaam protesteren kennelijk strafbaar is gesteld. Ook noemen ze de politie de grote criminelen vanwege hun optreden die dag.

Burgemeester Peter Snijders kondigde die dag een noodverordening af. Demonstreren bij het provinciehuis werd toegestaan, het blokkeren van wegen echter niet. De burgervader verbood ook om met giertanks door Zwolle te rijden. De politie greep in toen tractoren de Luttenbergstraat volledig blokkeerden. Om de weg weer vrij te maken voor doorgaand verkeer en hulpdiensten werd naast de mobiele eenheid ook een shovel ingezet.

Eize P. (30) uit Urk moet rond de klok van drie uur ’s middags voor de rechter verschijnen. Hem wordt verweten dat hij met gespreide armen voor de politieshovel ging staan. Hij verhinderde hiermee dat een politieman zijn taak kon uitvoeren. Daarna is het de beurt aan een 53-jarige man uit IJsselham. Hij weigerde te vertrekken met zijn giertank nadat een politieman dit vorderde. Een man uit Nijeveen (49) moet als laatste voorkomen. Hij beledigde politieagenten door ze uit te schelden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)