SP Zwolle ontvangt 167 klachten over betalen per afvalzak

Foto van auteur

Zwolle – De regeling betalen per afvalzak is 1 januari ingegaan voor inwoners van Zwolle. De SP verwachtte dat dit problemen zou opleveren en opende daarom een internetmeldpunt.

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: “Sinds de boete per afvalzak is ingevoerd, hebben we maar liefst 167 meldingen binnengekregen. Dat is gemiddeld veertien meldingen per dag. Daardoor krijgen we goed duidelijk waar het misgaat. Blijf dus vooral problemen met betalen per afvalzak melden op schoonzwolle.nl.”

De SP voorspelde dat er meer dumping zou komen, dat het voor veel mensen gedoe zou zijn en dat het voor veel mensen duur wordt, met name voor alleenstaanden. Geerling: “Er komen veel meldingen over dumping binnen. Dus de opruimkosten zullen flink stijgen. Het aantal kilo’s restafval dat inwoners naar de containers brengen zal vast dalen, maar de stad wordt er een stuk viezer van en het is een stuk duurder zo.”

Ook krijgt de SP meldingen binnen over problemen met de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal. Brammert Geerling: “Die dingen gaan natuurlijk stinken als je ze bewaart. Dus deze mensen moeten erg vaak de hele wijk door naar een van de weinige inzamelpunten en dan blijkt de bak regelmatig al vol te zitten. Terwijl die luiers gewoon verbrand worden met het restafval. Laat deze mensen alsjeblieft hun luiers en incontinentiemateriaal gewoon gratis in de ondergrondse container stoppen.”

Voor de inzameling van luiers en continentiemateriaal heeft de gemeente speciale zakken beschikbaar gesteld. Deze zakken zijn op een aantal plekken in de stad op te halen. Geerling: “Uit de meldingen blijkt dat deze zakken op veel plekken al na een week niet meer te halen waren.”

De SP zegt dat het niet voor iedereen makkelijk is om de zakken op te halen. “Mensen die incontinentiemateriaal nodig hebben, melden ons dat het enorm gênant voor ze is om naar die zakken te moeten vragen en dan ook nog eens met die zakken door de wijk te moeten gaan,” aldus Geerling.

Ook alleenstaanden roeren zich. Zij gaan na het wegbrengen van één afvalzak meer betalen dan ze in 2022 deden. Terwijl meerpersoonshuishoudens pas na 26 zakken meer gaan betalen. Geerling: ”Dit vinden mensen enorm oneerlijk.” De invoering van betalen per zak kan bij de SP niet op goedkeuring rekenen: “Dit nieuwe afvalsysteem is voor velen een enorm gedoe, het is duur voor de inwoners en het leidt tot dumping. De SP wil dat Zwolle schoner wordt. De stad moet stoppen met betalen per afvalzak”, zegt Geerling.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)