Herinrichting Stinspark gaat beginnen

Foto van auteur

Archeologie-workshop bij Stadmuseum ANNO op 2 november 2022
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – In september vorig jaar ging symbolisch de eerste schep in de grond voor de herinrichting van het Stinspark. Op de plek waar ooit kasteel Voorst stond, het enige archeologische rijksmonument van Zwolle, komt een compleet nieuw park.

Begin november deden ruim dertig mensen mee aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO. Een paar weken later zouden zij mee gaan helpen aan het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Helaas kwam er een kink in de kabel: stikstof. Dat was een belangrijke oorzaak van de vertraging. Begin november oordeelde de Raad van State dat de zogenoemde bouwvrijstelling voor stikstof, die in het hele land bij projecten gebruikt wordt, van tafel moest.

De gemeente Zwolle had extra tijd nodig om te kijken of de werkzaamheden in het park voor extra stikstofuitstoot zorgen op het dichtbijgelegen Natura 2000-gebied. Dit blijkt niet zo te zijn, meldt de gemeente, en daarom kunnen ze nu verder.

Als eerste gaat de gemeente 24 iepen verplaatsen in het Stinspark. Met Zwolle Groenstad heeft de gemeente afgesproken dat de bomen met een goede levensverwachting een andere plek krijgen in het park. De minder vitale bomen worden gekapt. Hier worden nieuwe bomen voor teruggeplaatst.

In de week van 20 februari komt er een speciale boomverplantmachine, die de bomen stuk voor stuk uit de grond pakt met een grote kluit, om de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Voorbereidingen voor het verplanten zijn dan al genomen, zodat de boom meteen door kan naar de nieuwe plek. Dat valt nog binnen het boomplantseizoen, aldus de gemeente. Na het verplanten krijgen de bomen nog drie jaar nazorg.

Vervolgens gaat in de week van 6 maart het archeologisch onderzoek van start. Alle mensen die in november deelnamen aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO krijgen een e-mail met meer informatie. Wie alsnog interesse heeft om mee te doen aan de opgravingen kan een e-mail sturen naar stinspark@zwolle.nl.

Stadsmuseum ANNO heeft voor scholen ook een lesprogramma gemaakt over het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Ook in de voorjaarsvakantie staan bij Stadsmuseum ANNO allerlei activiteiten op de planning.

Foto's 2
Archeologie-workshop bij Stadmuseum ANNO op 2 november 2022 - Foto: Gemeente Zwolle
Archeologie-workshop bij Stadmuseum ANNO op 2 november 2022
Foto: Gemeente Zwolle
Archeologie-workshop bij Stadmuseum ANNO op 2 november 2022 - Foto: Gemeente Zwolle
Archeologie-workshop bij Stadmuseum ANNO op 2 november 2022
Foto: Gemeente Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)