Zwolse theaters wil aanbod toegankelijker maken voor mensen met een beperking

Foto van auteur

Schouwburg Odeon
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Zwolse theaters is een samenwerking aangegaan met Toegankelijk Zwolle. Zij streven naar een toegankelijk cultureel aanbod, in het bijzonder de podiumkunsten.

De voorstelling Bruce & Wij in Schouwburg Odeon wordt vertolkt door muziektolken. Na de discussie in de Tweede Kamer over de toegankelijkheid in de culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking, vindt Zwolse theaters het de hoogste tijd voor verbetering van het aanbod. “Er zijn nog zo veel mensen die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen en kunst en cultuur is voor iedereen belangrijk,” zegt Zwolse theaters.

De voorstelling Bruce & Wij van Leon Verdonschot en Kluun op maandag 30 januari doet de aftrap. Bij deze avond zullen twee gebarentolken aanwezig zijn in de Hanzestrohmzaal van Schouwburg Odeon. Zij gaan om beurten de voorstelling tolken, want muziektolken is zeer intensief werk.

Het initiatief wordt breed gedragen, ook door de artiesten. Kluun: “Zo cool, dat onze voorstelling nu ook voor doven en slechthorenden toegankelijk is! De lyrics van Bruce staan fier overeind, ook zonder muziek. Leon en ik gaan uitvinden of dat ook voor onze verhalen geldt!”

Zwolse theaters vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van kunst en cultuur. Voor komend theaterseizoen gaan ze voorstellingen aanbieden met audiodiscriptie. Daarnaast wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor prikkelarme (kinder)voorstellingen.

“Toegankelijkheid moet vanzelfsprekend worden!” Dit is het motto van Petra van Duin, projectleider bij Toegankelijk Zwolle. “Iedere inwoner van Zwolle moet de keuzemogelijkheid geboden worden om deel te kunnen nemen aan een culturele ervaring, zonder obstakels. We zijn daarom blij om samen met het theater hierin stappen te ondernemen.”