Berkum in ‘Zwartewaterderby’ tegen scherp Genemuiden

Foto van auteur

Foto: Henry Dijkman

Zwolle – Berkum speelt zaterdag thuis in de ‘Zwartewaterderby’ tegen SC Genemuiden, een ploeg in vorm die prima meedraait bovenin de 4e Divisie B. De Zwollenaren hebben het een stuk moeilijker en moeten proberen de weg naar boven te vinden.

“Dat wordt niet gemakkelijk, maar tegen Genemuiden spelen we vaak wel goed,” kijkt Berkum-middenvelder Björn Bakker vooruit. “Vorige week ging het bij ons niet goed, maar dat was volgens mij een incident. Na rust waren we toen de bovenliggende partij, maar maakten we de kansen niet af. We moeten nu dus aan de bak. Het voordeel is wél dat we tegen Genemuiden niemand bij ons hoeven te motiveren…”

Genemuiden deed het ook vorig seizoen goed maar bleef uiteindelijk, ondanks een periodetitel en een gedeelde derde plaats, met lege handen staan. In de huidige jaargang doet de ploeg van trainer René van der Weij opnieuw bovenin mee. In de eerste periode ging het nog wat aarzelend, maar daarna kreeg Genemuiden de wind in de zeilen. Na vijf overwinningen was er net vóór de winterstop weliswaar een dissonant toen er met 3-0 werd verloren bij concurrent DETO, maar Genemuiden hervatte de competitie vorige week met een knappe 3-2 overwinning tegen Swift.

In dat duel gaf Genemuiden voor rust de toon aan, waarbij Jens Jurn Streutker en Rens van Benthem voor een 2-0 ruststand zorgden. De wedstrijd leek daarmee al gelopen, maar dat liep anders want de bezoekers kwamen in de tweede helft terug tot 2-2. Een minuut of tien voor tijd moest Swift, na een directe rode kaart, echter met een man minder verder. Daarvan profiteerde verdediger Streutker drie minuten voor het slot, toen hij met zijn tweede goal van de middag de winst veilig stelde.

In september speelde Berkum in Genemuiden met 1-1 gelijk. Mike van Ekeren maakte na een kwartiertje de 0-1 maar nog geen vijf minuten later stond het weer gelijk, toen de bal via de Berkum-defensie in het eigen doel caramboleerde. Na een dubbele gele kaart moest Genemuiden bijna de hele tweede helft met tien man door, maar de thuisploeg kreeg juist toen de betere kansen. Het bleef echter gelijk en dat betekende toen het eerste punt voor de Zwollenaren in deze competitie.

Daarna bleef Berkum echter lang sukkelen en ook de laatste tijd presteert de equipe van trainer Arno Hoekstra niet zoals de fans hadden gehoopt. Vlak voor de winterstop en erna werden er puntjes gesprokkeld via remises bij de Ajax-amateurs en thuis tegen AZSV, maar vorige week ging het weer mis. Berkum trok toen aan het kortste eind bij Buitenpost, waar de Zwollenaren in de eerste helft tekort schoten en met een 1-0 achterstand de rust in gingen. Daarna kregen de bezoekers diverse kansen om gelijk of zelfs vóór te komen, maar die werden niet afgemaakt en toen de Berkum-verdediging niet adequaat ingreep kwam Buitenpost uit een corner op 2-0.

Berkum, dat deze week aanvaller Lars Miedema aan de selectie toevoegde, staat op de twaalfde plaats in de 4e Divisie B, maar de voorsprong op de degradatiezone is inmiddels flinterdun. De opdracht voor de ploeg van coach Hoekstra is dus duidelijk!

De wedstrijd Berkum-Genemuiden wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Luuk van Zuijlen, die op Sportpark De Vegtlust in Zwolle om 14.45 uur af laat trappen.

Tekst: Theo Kölker

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)