McDonald’s-schutter moet naar Pieter Baan Centrum

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Veysel U. (33), de verdachte van de dubbele moord in de McDonald’s, moet op bevel van de rechtbank worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Hierdoor lijkt het onwaarschijnlijk dat de strafzaak snel inhoudelijk kan worden behandeld.

U. was expliciet door de rechtbank uitgenodigd om donderdag in de rechtszaal te verschijnen. Hij gaf hier gehoor aan en was voor de eerste keer in de Zwolse rechtszaal te zien. De van dubbele moord verdachte man maakte een terneergeslagen indruk. Met hangende schouders en het hoofd voorover gebogen volgde hij de zitting. Regelmatig droogde hij zijn tranen met een zakdoek. U. voerde amper het woord, hij gaf er de voorkeur aan om het aan zijn advocaten over te laten.

U. is inmiddels onderzocht door een forensisch psychiater en psycholoog. Het duo kon geen geestelijke stoornis vaststellen, wel is er mogelijk sprake van een vorm van zwakbegaafdheid. Zij adviseren daarom U. te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Het openbaar ministerie vindt ook dat U. naar de observatiekliniek moet. “Om het scherp te krijgen in deze zaak en er geen hypothese boven de markt blijft hangen dat er mogelijk sprake is van zwakbegaafdheid of beperkt verstandelijk vermogen,” stelt de officier van justitie.

De advocaten van U. vinden observatie een veel te ingrijpend en zwaar middel. Ze vragen de rechtbank om te kijken naar alternatieven. Ook zien ze liever dat de zaak inhoudelijk snel behandeld gaat worden. Dit in het belang van de nabestaanden van de doodgeschoten broers Ali en Huseyin Torunlar. Opnieuw onderstrepen ze dat U. voorafgaand aan de fatale schietpartij langdurig zou zijn bedreigd.

Het OM verzet zich daartegen, volgens de officier blijkt niet uit het onderzoeksdossier dat er sprake was van ernstige of langdurige bedreiging. Hij begrijpt het standpunt van de verdediging prima. “Met verminderde ontoerekeningsvatbaarheid ga je van moord naar doodslag,” aldus de officier. “Dan knabbel je er nog wat van af en kom je op maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.”

Na een korte schorsing keren de drie rechters weer terug in de rechtszaal. “Observatie in het Pieter Baan Centrum is noodzakelijk, wij zien geen alternatieven,” zegt de voorzitter. “Zeker gelet op het gewicht van deze zaak en de consequenties.” De rechtbank bepaalde ook dat er zo’n vier minuten aan videobeelden, gemaakt met beveiligingscamera’s van het restaurant, tijdens de inhoudelijke zitting worden getoond. Op de beelden, gemaakt tussen twee minuten voor zes en twee minuten over zes ’s avonds, is U. te zien op het moment dat hij naar de balie loopt. “Ook zijn het de beelden waarvan de politie denkt dat er geschoten werd,” aldus de voorzitter.

Advocaten van de fastfoodketen maakten bezwaar tegen het vertonen van de beelden. Dit omdat de privacy van de overige bezoekers in het geding zou zijn. De rechtbank bepaalde dat de officier van justitie ervoor moet zorgen dat de bezoekers geblurd worden op de videobeelden.

De volgende pro-formazitting is op 13 april.