Zwolle test Led-verlichting in lantaarns

Zwolle – Zwolle heeft bij wijze van proef langs het tijdelijke fietspad in de Tippe in Stadshagen en aan het Veldwijkpad in het Wijthmenerbos Led-verlichtingen geplaatst. De verlichting in de Tippe heeft een enigszins groene lichtkleur, die aan het Veldwijkpad een koele witte lichtkleur. Het doel van de proef is om te onderzoeken of Led-verlichting de bestaande openbare verlichting kan vervangen. Tijdens de proef wordt een aantal onderdelen gemeten zoals het gemiddeld lichtniveau, de lichtgelijkmatigheid en het energieverbruik. De proef duurt tot 2012. 

Led staat voor ´light emitting diode´. De algemene indruk is dat Led-verlichting veel energiezuiniger is dan de traditionele lampen. De gemeente wil echter eerst meer weten over de nieuwe verlichting voor besloten wordt tot bredere invoering. Om een goede vergelijking mogelijk te maken tussen Led- en de huidige openbare verlichtingen onderzoekt de gemeente met de proef het energieverbruik en de levensduur van de Led-verlichtingen op beide proeflocaties. Gekeken wordt of en hoe Led-verlichting voor een bepaalde lichthoeveelheid kan zorgen. Belangrijk aandachtspunt is ook de duurzaamheid van de nieuwe lampen: zowel wat betreft energieverbruik, de levensduur maar ook de storingsgevoeligheid van de installatie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Zwolle test Led-verlichting in lantaarns”

  1. Ach, of het mooi is of niet, doet helemaal niet terzake als je kijkt hoevele malen minder energie dit spul gebruikt. Ik zeg: alle verlichting vervangen door LED. Dat scheelt echt zoveel energie verbruik. Een normaal huishouden met een stuk of 14 gloeilampen kan makkelijk 1000 kwh per jaar uitsparen door LED’s te nemen. Die gaan ook nog eens 15x zo lang mee.

  2. LEDs heerschen echt ja.

    Ik heb in mijn fiets alleen nog LEDs als het gaat om lichtgevende onderdelen. Het zijn er maar 48 (als ik niet verkeerd geteld heb) die ik erin gebouw heb ;D

    Ohnee, m’n fietscomputer heeft ook verlichting maar dat is van dat EL-backlightgedoetje.

    Die koelwitte LEDs vind ik trouwens persoonlijk wat minder geschikt als verlichting op straat. Het is me opgevallen dat veel van dat licht geabsorbeerd wordt. Een iets warmere kleur doet het wat beter, geeft meer contrast. Met andere kleuren als rijverlichting heb ik niet geëxperimenteerd omdat dat 1) niet mag en 2) niet het gewenste effect geeft

  3. Gmeente is wel mooi op tijd met het testen. In het najaar worden de eerste gloeilampen al verboden (qua verkoop in de winkels dan).

    Volgens mij zijn er toch al wat meer gemeentes in Nederland die er al wat langer mee werken. Volgens mij hangt er in Olst al een paar maanden LED verlichting. Waarom moet hier dan weer eerst zelf een test worden gedaan tot 2012? Kan er niet gewoon gecommuniceerd worden met andere gemeentes over testen/ ervaringen?

  4. Nou nee Koko. LED verlichten gaat 30 jaar mee (tegen ongeveer 2 jaar voor gloeilampen) en verbruikt 3% van de stroom in vergelijking met een gloeilamp. Oftewel, één ledlamp staat gelijk aan 500 gloeilampen. En hij is niet eens 500x zo duur als een gloeilamp (verre van, meer in de richting van 10x).

  5. In Wezep is pas zulke verlichting geplaatst. Zie: http://www.stefanuzz.nl/weblog…_in_wezep/.

    Je moet het natuurlijk zelf in het echt zien, maar op het plaatje lijkt het wel aardig licht te geven.
    Volgens mij is alles beter dan die vale oranje verlichting die je nu hebt, lichtbesparend misschien maar je ziet bijna geen hand voor ogen. Een straat is nu gewoon een donker gat waar je in kijkt. Komt de veiligheid ook in elk geval niet ten goede. We moeten gewoon goede verlichting hebben, waarbij in elk geval de stoep ook voldoende beschenen wordt, dan maar wat minder stroombesparend.

  6. In de straatverlichting zit al jaren geen gloeilampen.
    Het zijn gasontladingslampen of tl c.q spaarlampen.
    In weekblad Elsevier hebben ze afgelopen week de ledlampen kompleet afgekraakt.
    Zeer duur in aanschaf, weinig lichtopbrengst op afstand en niet zo zuinig met energie als de fabrikant je wil doen geloven.

  7. Zeer duur in aanschaf

    Ehm ja…. maar datzelfde kan je voor spaarlampen zeggen.

    weinig lichtopbrengst op afstand

    Gevaarlijke uitspraak. Dat is namelijk afhankelijk van een heleboel zaken. Wel/geen spiegel gemonteerd, etc.
    Ik kan uit ervaring zeggen dat een LED-lamp met lager vermogen veel meer effect heeft in het donker op reflectiemateriaal van verkeersborden dan een halogeenlamp met hoger vermogen.
    De kleur is ook nogal bepalend. Het spierwitte LED-licht vind ik persoonlijk wat minder geschikt voor (bijvoorbeeld) fietsverlichting. Je hebt ook ‘warmwit’. Dat is een stuk geler van kleur maar eigenlijk weer wat te geel. Nu heb je ook LEDs met ‘gloeilampkleur’ geel. Ik heb daarvan één in m’n fiets zitten. Dat is een erg prettige kleur.
    Ik ben een tijd geleden aan het experimenteren geweest met witte en warmwitte LEDs. De witte zitten teveel in het blauwe gebied, de warmwitte teveel in het rode gebied. Maar samen geven ze aardig het complete spectrum:

    en niet zo zuinig met energie als de fabrikant je wil doen geloven.

    Dat zou best kunnen. Ik weet niet wat fabrikanten zeggen. Wel weet ik dat LED-verlichting bij gelijk vermogen méér licht geeft dan halogeenverlichting.
    Maar even een vergelijk tussen een 5W halogeenlamp en een 3W Luxeon LED (spierwit). Beiden op gelijke hoogte afgesteld, de camera met precies dezelfde (handmatige) instellingen en beiden gericht op de grond op 10 meter afstand:

    een jaar terug hebben we op een school een proef opstelling gemaakt .. hierbij werden tl bakken omgebouwd tot led armaturen.
    het ging hier om led lampen, die de zelfde afmeting hebben als tl buizen en met spiegels aan de achterzijde van de leds.
    na meting bleek er bijna 60% minder licht opbrengst te zijn.
    de besparing is groot, maar led verlichting staat nog in de kinderschoenen. hierbij heeft led verlichting de nare eigenschap dat deze KAN gaan “flikkeren” op de 50hz die netspanning voert.

  8. @Wilco:
    LEDs en LEDs zijn niet dezelfde. Wat voor LEDs hebben jullie gebruikt? 5mm LEDs? Hoeveel mcd? Luxeons? 1W? 3W? 5W? Seouls?

    Wat beteft dat flikkeren: ja, dat kan maar dan is de elektronica niet goed opgebouwd. Trouwens? een TL kan ook bruut-irritant flikkeren. In je ooghoeken zie je dat het best.

  9. Ik heb er nog 1 voor je:

    Nichia demonstrated a 100 lumens/W LED in March, but said he has increased efficiency 1.5 times in its latest prototype. “The efficiency was achieved through accumulated fundamental research and by optimizing the package structure,” a Nichia spokeswoman said.

    En daarmee is de LED bij de efficiëntie van de TL gekomen (die laatste WAS inderdaad de meest efficiënte voor wit licht)

  • 5mm LEDs. Leuke dingen en ook best nuttig maar dat kan echt heel veel beter. De gebruikte LEDs in die TL’s zijn niet echt de beste die er momenteel zijn (lees: beste licht/vermogen verhouding)

  • Reacties zijn gesloten.