Route 67 Plus: Hoe word je goed ouder in de regio Zwolle?

In gesprek met ouderen
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Zo’n 600 mensen die betrokken zijn bij de regionale ouderen- en thuiszorg kwamen vorige week letterlijk en figuurlijk in beweging. Zij maakten de eerste meters op Route 67 Plus.

Alles draait op die route om de vraag: Hoe word je goed ouder in de regio Zwolle? Op verschillende manieren gingen zorgprofessionals, zorgbestuurders, vrijwilligers, mantelzorgers en ouderen op zoek naar het antwoord op deze vraag. Route 67 Plus komt voort uit de gezamenlijke visie op de ouderenzorg. Deze visie is samen met Zilveren Kruis zorgkantoor geschreven en nu wil men ermee aan de slag.

“De kern van de visie is dat zorg niet het enig mogelijke antwoord is op de vraag hoe je goed ouder wordt in onze regio,” zegt Janine Noordhuis. Zij is bestuurder bij Zorgspectrum Het Zand en is voorzitter van de Regiotafel VVT (Verzorgings-, Verpleeghuizen en Thuiszorg). “Het is belangrijk dat we allemaal anders gaan kijken, denken, praten en handelen. We moeten meer gebruikmaken van de wijsheid van ouderen zelf en goed kijken wat iemand zelf wil. Om die verandering op gang te brengen, zijn we klein begonnen als VVT-organisaties om uiteindelijk er wel voor te zorgen dat andere partijen aanhaken. Want ook de gemeente, welzijnsorganisaties en ouderenbonden hebben we hierbij nodig. Het is mooi om te zien dat hiermee in de regioweek van vorige week een mooie start gemaakt is.”

Die regioweek Route 67 Plus stond van maandag 20 tot en met donderdag 23 februari bol van activiteiten. “Er was voor alle betrokkenen wel een programmaonderdeel dat aansprak,” zegt Klazien Bergsma, programmamanager van Route 67 Plus. Ze organiseerde met een aantal collega’s deze week.

“De week startte met een fantastisch openingsevent in de Buitensociëteit Zwolle,” vertelt Bergsma. “Spreker Niek van den Adel inspireerde iedereen met zijn persoonlijke verhaal over veerkracht. Veerkracht die hard nodig is om alle veranderingen in de ouderenzorg positief tegemoet te treden. Een van zijn motto’s: zorgen voor een ander begint bij zorgen voor jezelf. Daarna trakteerde Theater a la Carte de aanwezigen op een theaterstuk over Positieve Gezondheid. Positieve Gezondheid is een belangrijke factor als het gaat om goed ouder worden. De acteurs lieten zien dat het gaat om meer dan zorg allen. Het gaat ook over goed in je vel zitten, zingeving en meedoen. Naast deze opening waren er gedurende de week theaterstukken van Ut Raakt en workshops voor de zorgprofessionals. Een mooie mix van activiteiten dus.”

Op de dinsdag en woensdag gingen ouderen tijdens de Route 67 Plus Meetings in Zwolle, Dalfsen en Staphorst in gesprek over de vraag wat zij zelf kunnen doen om goed ouder te worden. In Dalfsen kwamen zo’n 170 ouderen en zorgprofessionals bij elkaar om hierover te brainstormen.

“Lokaal positief met elkaar aan de slag gaan, levert veel op,” zegt Geke van Koll die namens zorgcentrum Rosengaerde deze meetings mede organiseerde. “Wat vooral naar voren kwam bij de deelnemers was dat je er als ouderen er voor elkaar kan zijn en elkaar ook kan aanspreken om bijvoorbeeld even rust te nemen. En de zorgprofessionals zagen de waarde weer in van het Spinnenweb Positieve Gezondheid. Waardevol om dat vaker met cliënten in te vullen, was de conclusie.”

Donderdag is de week afgesloten met een bijzonder event. Bezoekers stapten onder leiding van Oudtopia zelf in de schoenen van een oudere. Op basis van die ervaring gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Hoe voelt het om oud te zijn en niet meer alles te kunnen? Wat kan je zelf doen om dan toch mee te blijven doen in de maatschappij?

“Een nuttige en tegelijkertijd ook leuke middag vol beleving en ervaringen,” zegt Klazien Bergsma hierover. Op basis van die ervaringen werd het gesprek gevoerd over onze eigen oude dag. De rode draad is dat we allemaal zo lang mogelijk de eigen regie willen houden en oud worden met onze familie en vrienden om ons heen.”

Bestuurder Janine Noordhuis kijkt tevreden terug op deze week. “Er is een mooie start gemaakt,” vindt ze. “De zaadjes om met elkaar anders naar de ouderenzorg te kijken, zijn gepland. Ik voelde tijdens de Regioweek echt een positieve vibe. Ik merkte dat al tijdens het openingsevent. Er waren veel bestuurders aanwezig, de gemeente was er met wethouder Dorrit de Jong en ook de thuiszorg was er. De ouderen zelf lieten ook goed van zich horen: ‘Houd toch eens op met ‘nog’ in de vraag: kan je nog fietsen?’ En uitspraken als: ‘We moeten meer vonken en minder vinken’. Treffender kan ik het zelf niet zeggen. De mens centraal, daar gaat het om. En dat geldt ook voor de zorgprofessional. Wij als bestuurders moeten hen zo goed mogelijk faciliteren om hun werk goed te doen. Aandacht voor de oudere werknemer en het gesprek aangaan over de balans werk-privé. Maar ook aandacht voor de jongeren is van belang. Wat vinden zij nu eigenlijk belangrijk in hun werk? Millennials hebben daar andere beelden bij dan ouderen. Allemaal aspecten om rekening mee te houden, want als de zorgprofessionals goed in hun vel zitten, heeft dat direct effect op de cliënten.”

De Regioweek Route 67 Plus staan niet op zichzelf. “Dit is pas het begin,” zegt Janine Noordhuis. “Nu moeten we dit goede gevoel vasthouden en met elkaar werken aan drie thema’s die we in de visie hebben opgeschreven. Denk aan thema’s als ‘verandering op gang brengen’ met projecten als Volledig Pakket Thuis, preventie en innovatie in de thuiszorg. De tweede lijn is de Human Capital Agenda waarin we werken aan collectieve inkoopmogelijkheden en de zorg van de toekomst. De derde lijn gaat over samen leren en verbeteren. Daar is de Regioweek een mooi voorbeeld van. Kortom: we hebben nu de eerste meters op Route 67 Plus gemaakt, er zullen nog veel kilometers volgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met elkaar letterlijk en figuurlijk op de goede weg zijn.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)