Online platform over Tweede Wereldoorlog voor Zwolse scholen

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Stadsmuseum ANNO lanceert een online platform over de Tweede Wereldoorlog. Het is bedoeld voor leerkrachten en leerlingen van groep 6 t/m 8 uit het basisonderwijs in Zwolle.

Op een interactieve kaart van het platform zie je in één oogopslag locaties en personen met een link naar de Tweede Wereldoorlog, vertelt Bernadet van der Veen, educator bij ANNO Stadsmuseum Zwolle. “Op de kaart zijn stippen geplaatst die een persoon of locatie vertegenwoordigen met een link naar de Tweede Wereldoorlog in Zwolle. Bij elke stip zijn les-ideeën uitgewerkt, die leerkrachten een-op-een over kunnen nemen.

Naast uitgewerkte opdrachten, lessen, tips voor gastlessen en rondwandelingen, zijn met behulp van Stadkamer, ook meerdere leestips en -fragmenten aan het platform toegevoegd. Hierdoor kan een leerkracht tijdens het behandelen van de Tweede Wereldoorlog tegelijkertijd aandacht besteden aan leesbevordering. Het platform biedt verder volop mogelijkheden voor omgevingsgericht onderwijs en is tegelijkertijd lesstofvervangend.”

Het platform is tot stand gekomen door een samenwerking van zes Zwolse erfgoedpartijen met elk een eigen lesaanbod rondom de Tweede Wereldoorlog.

“Samenwerking speelt bij dit project een glansrol”, aldus Germa Greving, directeur-bestuurder van ANNO Stadsmuseum Zwolle. “Dit platform laat goed zien dat wij verschillende partijen aan elkaar willen verbinden om zo samen één erfgoedverhaal te vertellen. Alleen door samen te werken met Stadkamer, Stichting Judaica Zwole, Het Oversticht, Stadswandelingen Zwolle en Vrienden van de Vrijheid konden we tot deze kaart en alle gebeurtenissen daarop komen. Zo komen alle verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Zwolle prachtig samen op één plek.”

De pilot van dit lesprogramma wordt binnenkort gedraaid door verschillende scholen in Zwolle. Scholen die interesse hebben om zich hierbij aan te sluiten, kunnen mailen naar educatie@anno.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)