Vrijheidsweek Zwolle: Met een biertje in de hand luisteren naar aangrijpende podcasts in ANNO 

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

In Stadsmuseum ANNO is dinsdag de Vrijheidsweek van start gegaan. Het is overmorgen 78 jaar geleden dat Zwolle bevrijd is. Een goed moment voor ANNO om verhalen uit het heden en verleden op te tekenen. Onderdrukking en oorlog is van alle tijden. Nog steeds verlaten mensen huis en haard omdat ze hun leven niet zeker zijn. Wat de vluchtelingen van nu en vroeger gemeen hebben is dat ze op zoek zijn naar veiligheid en vrijheid. Vrede is nog steeds een privilege dat voor velen niet vanzelfsprekend is.

Jill Hagen van museum ANNO vertelt dat na een oproep via social media veel mensen hebben gereageerd om hun persoonlijke vluchtverhaal te delen. Vaak emotionele verhalen en soms verhalen om aandacht te vragen voor onderdrukking in het land van herkomst. Verhalen van krachtige, moedige mensen weggerukt uit hun dagelijkse leven, onderweg naar vrijheid. “Jongere mensen lijken makkelijker hun verhaal te vertellen dan de oudere generatie,” zegt Hagen. Maar uitzonderingen bevestigen de regel, uit eigen ervaring weet ze dat de verhalen ook te vinden zijn onder de ouderen. Haar grootouders zaten ooit gevangen in een jappenkamp.

“Mijn oma sprak juist heel makkelijk over die tijd,”zegt Hagen. “Zij heeft het niet als iets naars ervaren omdat ze nog kind was. De scholen waren toen gesloten en zij kon de hele dag lekker buitenspelen.” Voor haar opa was het een compleet ander verhaal, hij was destijds tien jaar ouder. “Hij sprak helemaal nergens over en we weten ook niet hoe hij die tijd heeft ervaren,” aldus Hagen. 

In het ANNO Café kunnen bezoekers zes verschillende verhalen beluisteren in de stijl van Radio Oranje. Onder het genot van een kopje koffie of een biertje kunnen de podcasts op een vintage radio met moderne koptelefoon worden beluisterd. Zo vertellen Henk en Daniël, de kleinzonen van boer Hendrik en Leo Major, hun verhaal. Hanieh en Manaz spreken over hun vlucht uit Iran en in een andere podcast komt Sander, de kleinzoon van burgemeester van Walsum aan het woord. 

Van Walsum was de burgemeester van Zwolle toen de Duitsers ons land bezetten. De Zwolse burgervader werd door de nazi’s gearresteerd omdat hij weigerde het bevolkingsregister aan de bezetters te overhandigen. Van Walsum vreesde dat het grote gevolgen zou hebben voor joodse Zwollenaren. Na zijn vrijlating, eind juni 1940, werd hij door de Duitsers ontslagen. Moderne verhalen komen ook aan bod, Natallia en Tetiana vertellen over de oorlog in Oekraïne en hoe het is om op de Krim te wonen.

Donderdag wordt er in het kader van de Vrijheidsweek een documentaire vertoond over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Overijssel. De Vrijheidsweek eindigt zondag met een vrijheidsvertelling door Peter Vader en Toos Ligtenberg in de tuin van het museum.

Foto's 3
Vrijheidsweek Zwolle: Met een biertje in de hand luisteren naar aangrijpende podcasts in ANNO  - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Jill Hagen (midden) en haar 'vrijheidvertellers' in Stadsmseum ANNO - Foto: Peter Denekamp
Jill Hagen (midden) en haar 'vrijheidvertellers' in Stadsmseum ANNO
Foto: Peter Denekamp
Vrijheidsweek Zwolle: Met een biertje in de hand luisteren naar aangrijpende podcasts in ANNO  - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)