Podcasteel Voorst over opgravingen in Stinspark Westenholte

Foto van auteur

Fantasietekening van het kasteel door L. Meijer
Foto: Collectie Overijssel

Zwolle – Stadsmuseum ANNO en Afdeling Erfgoed Zwolle lanceren een driedelige podcast over de archeologische opgraving bij het Stinspark in Westenholte. De plek waar ooit het kasteel van ridder Zweder van Voorst heeft gestaan.

Kasteel Voorst, vernoemd naar de rijke en machtige familie die het bewoonde. Vandaar de titel Podcasteel Voorst. De laatste kasteelheer, Zweder van Voorst, joeg letterlijk iedereen tegen zich in het harnas. Met als gevolg dat zijn stamslot werd geruïneerd. Nu, meer dan 650 jaar later, gaan Zwolse archeologen in het Stinspark op zoek naar sporen.

Het park in Westenholte krijgt onder aanvoering van de buurtbewoners een metamorfose. Een uitgelezen kans om de grond in te gaan. De bewoners helpen in ‘hun achtertuin’ ook mee aan het archeologisch onderzoek.

Wat wordt er allemaal gevonden in de bodem? Museum ANNO: “We weten niet zo gek veel over het kasteel. Dus komen er nieuwe feiten aan het licht of worden er mythes doorprikt? In deze audiobeleving ontdek je de spannende geschiedenis en hoor je alles over het spectaculaire onderzoek en de bijzondere samenwerking tussen de archeologen en wijkbewoners.”

In de eerste aflevering van de podcast wordt de spannende geschiedenis ontrafeld. “Was het een kasteel of een burcht? En wie was die familie Voorst precies? Ook melden de eerste buurtbewoners zich in het Stinspark om hun handen uit de mouwen te steken en gaat na een lange voorbereiding de schop in de grond.”

Podcasteel Voorst is een podcast van Stadsmuseum ANNO en Afdeling Erfgoed Zwolle, en wordt gemaakt door Reinout Meijer. De eerste aflevering is te beluisteren via https://anno.nl/podcasteel-voorst/. De tweede aflevering komt donderdagmiddag online.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)