Zwolle – Niet alle vrijwilligers zijn goed verzekerd. Dat brengt risico´s met zich mee en het kan mensen weerhouden om vrijwilligerswerk te gaan doen.
De gemeente Zwolle heeft daarom per 1 april 2009 voor drie jaar een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers afgesloten. Vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken zijn welkom op de informatiebijeenkomst van dinsdag 19 mei 2009 in de Raadzaal van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15 aanvang 19.30 uur. Belangstellenden krijgen op de bijeenkomst meer informatie over de verzekeringspakketten, de polisvoorwaarden, voor wie de verzekering bedoeld is en over de procedure van schademelding en afwikkeling. VNGVerzekeringen en de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
Wie komen in aanmerking
De vrijwilligersverzekering is voor iedere vrijwilliger die bij een organisatie zoals een sportvereniging, een zorginstelling actief is, maar ook bij een moskee of in een buurthuis onbetaalde werkzaamheden met een maatschappelijk belang verricht. Ook mensen die op vrijwillige basis de zorg voor een naaste op zich nemen, de zogenaamde mantelzorgers, vallen (gedeeltelijk) onder deze regeling.
De verzekering geldt niet voor scholieren die een maatschappelijke stage vervullen en niet voor de vrijwillige brandweer en politiemedewerkers. Voor deze laatste groep is een speciale regeling getroffen, scholieren zijn voldoende verzekerd via hun ouders en de school.
Soort verzekering
De gemeente heeft twee verzekeringspakketten afgesloten, die de risico’s van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekken. De eerste is de Vrijwilligers BasisPolis: het gaat hierbij om een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Deze is aangevuld met de Vrijwilligers Pluspolis dat voorziet in een aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. Ook verkeersaansprakelijkheid en rechtsbijstand voor vrijwilligers valt onder deze verzekering.
Voor mantelzorgers geldt alleen de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering uit de BasisPolis.
Aanmelden
Wilt u de informatiebijeenkomst bijwonen, meldt u zich dan digitaal aan voor 14 mei a.s. bij de vrijwilligerscentrale Zwolle. Dit kan via www.vrijwilligerswerkzwolle.nl. Op de homepage vindt u een link naar het aanmeldingsformulier, waarop u de volgende gegevens invult: de naam van uw vereniging, uw naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer en met hoeveel personen u aanwezig wilt zijn. Uw aanmelding mag u beschouwen als de uitnodiging voor de bijeenkomst.
Informatie
Meer informatie over de verzekering en de procedure van schademelding is te vinden op: www.zwolle.nl. Kies voor het thema Werk & Inkomen en daarna project vrijwilligerswerk.
Voor informatie over de bijeenkomst kan contact opgenomen worden met Toke Bijsterbosch, beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling, gemeente Zwolle, (038) 498 20 71, secretariaat MO of per e-mail T.Bijsterbosch@zwolle.nl.
Vrijwilligerswerk is nuttiger dan velen denken!!!
Even voorstellen:
Ik woon sedert 1996 in Heerhugowaard maar ben echter in 1975 in het Zeeuwse Goes geboren. Als opleiding heb ik VMBO richting kantoor gedaan. Daarnaast nog enige aanvullende cursussen. In 1994 ben ik begonnen met werken.
Daar ik geen werkervaring had, heb ik een aantal jaren (1995 – 1999) in het JWG gezeten (JeugdWerk-Garantieplan) en veel ervaring opgedaan!!!
Het eerste haljaar van 1995 heb ik in Lelystad bij de Belastingdienst gewerkt voornamelijk als archiefmedewerker. Vervolgens een aantal maanden als datatypist bij het Proefstation voor Rundveehouderij in Lelystad.
We verhuisden in 1996 naar Heerhugowaard waar ik een jaar als administratief medewerker op een middelbare school heb gewerkt (veel met Word gewerkt qua notulen uitwerken en het opnieuw opzetten van leerstof; erg leuk) en de laatste 8 maanden van 1997 op een basisschool als administratief medewerker. Bij deze was ik gedeeltelijk verantwoordelijk voor de leerlingadministratie. Erg leerzaam!!!
Van 1998 tot 1999 vervolgde een jaar bij de Belastingdienst in Alkmaar mijn loopbaan; een pluspunt was dat ik hier een paar mensen ontmoette welke ik al van de belastingdienst uit Lelystad kende (fijn deze weer te ontmoeten)!!!
Net voor mijn tijd bij de Belastingdienst Alkmaar afliep, ben ik met mijn papieren/diploma’s bij uitzendbureau Content naar binnen gelopen en zij hadden een vacature voor administratief medewerker bij het GUO (uitvoeringsorganisatie; later UWV).
Ik hoefde hier niet eens op gesprek; ik kon zo beginnen bij het GUO. Later, in 2003, werden de organisaties zoals GUO, Gak, Cadans tot UWV gebombardeerd!!!
Ik heb ruim 8 jaar, van 1999 tot 2007, als archiefbeheerder bij het UWV gewerkt (topjaren gehad) totdat de grootschalige boventalligheid ook mij niet spaarde (het archief ging digitaal).
2007 en een groot deel van 2008 heb ik vele soorten uitzendwerk gedaan (heel leerzaam ook) en de laatste 7 maanden van 2008 was ik werkzaam bij Spar Distributiecentrum te Alkmaar als orderpicker. Toen hield mijn halfjaar – contract op.
De tijd van de recessie begon, dus nieuw werk vinden was voor het eerst in mijn leven even wat lastiger en een uitkering volgde.
Terwijl ik solliciteer (de vacatures moeten er wel zijn anders valt er niet veel te solliciteren) doe ik vrijwilligerswerk bij de bibliotheken van Oudkarspel en Sint Pancras (als bibliotheekmedewerker).
Nu lees ik mijn hele leven al graag informatieve boeken en kom ik erg vaak in de bibliotheken van Heerhugowaard en Alkmaar.
Dit vrijwilligerswerk bevalt mij steengoed!!!
Dus mensen, als je zonder werk komt te zitten, ga dan vrijwilligerswerk doen.
Dat heeft twee voordelen:
Je bent lekker bezig en er ontstaat geen “tijdgat” op je C.V.
Doe hier je voordeel mee!!!