Landstede Hammers wint kraker van Kangoeroes Mechelen

Foto: Orange Pictures

Alles wat basketbal tot een fantastische sport maakt, is aanwezig op vrijdagavond in het thuistheater van Landstede Hammers. Het tot nu toe ongeslagen Kangoeroes Mechelen raakt totaal van de kook en verliest verdiend met 84-81 van een snoeihard werkend Landstede Hammers.

Veel wedstrijden in de Elite Gold zijn een strijd van David tegen Goliath. De Belgen zijn groter, breder en sterker. Onder de basket verliest Landstede Hammers dan ook de strijd in de eerste helft. Aan Zwolse zijde ontbreekt Arnaldo Toro Barea en als collega-center Jesse Waleson met een blessure uitvalt, lijken de rapen helemaal gaar. De Belgen pakken voor rust al tien rebounds meer en dat verschil loopt alleen maar op. Onder de borden maakt Richmond Aririguzoh gehakt van de Zwolse lange mannen. Halverwege staat hij al op zeventien punten en acht rebounds. Daarnaast voegt alternatief Matthias Palinckx daar nog zeven punten aan toe. De Zwolse lange mannen staan op vijf punten.

Foutenlast

Na de rust verliezen de Maneblussers het hoofd. De Mechelse bank krijgt twee technische fouten aangemeten. Deandre Davis loopt gewoon tegen vijf fouten aan. Ralf de Pagter bezorgt Richmond Aririguzoh slim twee aanvallende fouten en Duje Dukan smeert hem vervolgens zijn vijfde fout aan. Mattias Palinckx klaagt en klaagt en kan met twee technische fouten naar de kleedkamer. Tot slot krijgt Jonas Foerts twee opzettelijk fouten en ook hij kan voortijdig gaan douchen. Mechelen-coach Kristof Michiels krijgt zijn bank en spelers niet tot bedaren en incasseert hoofdschuddend en met een uiterst zuur gezicht de eerste en totaal onverwachte nederlaag in de Elite Gold. In België won de ploeg nog met veertig punten waardoor misschien onderschatting mede debet is aan de nederlaag.

Hammers knokken samen

Dat doet niets af aan de uitstekende prestatie van The Hammers. De ploeg knokt en knokt. Het teambasketbal van de Zwollenaren is uitstekend. Misschien gunt de ploeg elkaar wat te graag de bal. De uitmuntend verdedigende Ralf de Pagter blijft doorpassen naar een ploeggenoot, terwijl Landstede-coach Mark van Schutterhoef hem toeschreeuwt en smeekt om ook zelf een bal door de ring te werpen. Dat alles neemt niet weg dat het genieten is van de vele assists en prachtige aanvallen die de Mechelse verdediging doen vergruizen.

De Zwolse driepunter is weer een wapen van formaat: Boyd van der Vuurst de Vries ziet drie van zijn vier pogingen slagen, Roel van Overbeek noteert twee uit twee en Duje Dukan schiet zelfs vijfmaal vanachter de lijn raak. Duje Dukan is goed voor maar liefst dertig punten. Opmerkelijk is dat mede door de Mechelse foutenlast de Zwolse ploeg maar liefst 33 maal aan de lijn verschijnt tegenover vijftien Belgische pogingen. Uiteindelijk doet het praatgrage en klaaggrage Kangoeroes Mechelen zichzelf de das om: twee opzettelijke en vier technische fouten zorgen voor acht vrije worpen. Meestal zijn dat cadeautjes en gratis punten.

Sterk begin en einde

Landstede Hammers maakt direct duidelijk dat er een andere wedstrijd is dan in Mechelen. Daar stond het na tien minuten al 32-10, maar nu neemt de ploeg brutaal een 9-2 voorsprong met een eerste geslaagde driepunter van Felix Terins. Mechelen stelt orde op zaken en net voor de gong bezorgt Jonas Foerts met een bekeken schot voor het eerst de Belgen de voorsprong: 20-21. In kwart twee duurt het zes minuten voordat Landstede Hammers de eerste veldscore heeft. Tegenover de vrije worpen staan vele scores en dunks van onze Zuiderburen. Resultaat: 36-47 bij rust.

Een geweldige 17-2 run bezorgt The Hammers een 54-50 voorsprong. De spanning en temperatuur loopt op. Jesse Waleson verlaat ondersteund door Arnaldo Toro Barea het veld en ziet niet dat zijn ploeg met 61-58 het slotkwart ingaat.

Dan gebeurt er zoveel dat het eigenlijk niet te beschrijven valt. Op acht seconden schiet Dukan prachtig in de draai de Zwollenaren op 82-81. Time-out. De toeschouwers staan op de banken en vrezen. Felix Terins onderschept de inname, krijgt een opzettelijke fout tegen zich gefloten en verzilvert koelbloedig beide vrije worpen. The Hammers spelen de wedstrijd uit en boeken een fantastische overwinning. Op naar Oostende. Op zondag 23 april komt Spirou Charleroi naar Zwolle. Sprongbal om 14 uur.

Door: Remco van Vliet 

Foto 1
Landstede Hammers wint kraker van Kangoeroes Mechelen - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)