Zwollenaar krijgt fikse taakstraf voor seks met goede vriendin die haar roes uitsliep

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

De 19-jarige Eltaf H. heeft zijn goede vriendin niet verkracht. Dat was woensdag het oordeel van de rechtbank in Zwolle. Vrijuit gaat hij echter niet, de rechtbank geloofde niets van zijn verhaal dat de jonge vrouw vrijwillig seks met hem heeft gehad. Zij sliep slechts haar roes uit en haar goede vriend vergreep zich toen aan haar. De rechtbank veroordeelde de Zwollenaar daarom voor een ander zedenmisdrijf, ontucht met iemand met verminderd bewustzijn.

Op 2 juli vorig jaar spraken de twee met elkaar af in Zwolle. Ze gingen met een bootje varen over de gracht, zwemmen, tennissen en uit eten. Daarbij werd er stevig gedronken door beiden. In de avond bezoeken ze een vriend in de Mimosastraat. Ze luisteren er naar muziek en drinken flink door. De vrouw merkt dat ze dronken is geworden en zegt even op bed te willen gaan liggen. Als ze wakker schrikt, is haar topje omhoog en broek omlaag. Haar goede vriend likt dan haar borsten. Ze vlucht de woning uit en wordt buiten opgevangen door voorbijgangers. Ze huilt en zegt, wijzend naar haar kruis, dat ze pijn heeft.

Eltaf H. beweerde twee weken geleden tijdens de inhoudelijke zitting, dat zij seks met hem wilde. Zijn advocaat maakte het bonter door het slachtoffer een dramaqueen te noemen en haar te beschuldigen van flirten en hofmakerij. De rechtbank oordeelde vanmiddag dat Eltaf H. wist dat de vrouw dronken was, ze hadden beiden de hele dag veel gedronken. Ook wist hij dat zijn slachtoffer even op bed wilde liggen om haar roes uit te slapen. Volgens de rechtbank is het dan niet aannemelijk dat zij instemde met seks. Ook achtte de rechtbank het niet bewezen dat de vrouw Eltaf H. verleidde.

De officier van justitie vond de verklaring van de vrouw zo geloofwaardig dat ze wilde dat H. voor verkrachting zou worden veroordeeld. “Ik heb de volle overtuiging dat het zo gegaan is,” zei de magistraat twee weken geleden in de rechtbank. De rechtbank oordeelde dat de verklaring onvoldoende is om tot een bewezenverklaring te komen.

Eltaf H. kreeg een gevangenisstraf van 93 dagen opgelegd, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast kreeg hij een werkstraf van 240 uur. De vrouw eiste een schadevergoeding van 12.500 euro. Die hoeft Eltaf H. niet te betalen, desondanks moet hij flink in de buidel tasten. De rechtbank bepaalde dat hij zijn slachtoffer 2.300 euro moet betalen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp